Informasjon

Tuberkulose utenfor lungene

Tuberkulosebakterer fra en aktiv infeksjon i lungene kan spre seg til andre deler av kroppen hvor den også kan gjøre alvorlig og livstruende skade.

Ved tuberkulose er det særlig lungene som rammes, og infeksjonen utvikler seg vanligvis langsomt. Et typisk sykdomsforløp starter med hoste - etterhvert med oppspytt, sykdomsfølelse, feber og vektap.

Tuberkulose smitter som dråpesmitte. De som er syke hoster ut små partikler med tuberkulosebakterier. I neste omgang vil friske kunne puste dette inn, og smitten havner i lungene hos disse. Dette er årsaken til at tuberkulose nesten alltid starter i lungene og sprer seg derifra.

Hos personer som er smittet i Norge, ser man nesten utelukkende infeksjon i lungene. Det er særlig personer med et dårlig immunforsvar som får infeksjon andre steder i kroppen. I fattige deler av verden er både under-/feilernæring og hiv/aids vanligere, dette forårsaker svikt av immunsystemet. Derfor er tuberkulose utenfor lungene et større problem i fattige deler av verden.

Hvilke andre organ kan rammes

En aktiv infeksjon i lungene kan spre seg til andre deler av kroppen hvor den også kan gjøre alvorlig og livstruende skade. Ved tuberkulose utenfor lungene vil symptomene avhenge av hvilket eller hvilke organer som er rammet. 

Tuberkelbakteriene kan spres med blodet fra et utgangspunkt, vanligvis i lungene. Muligens kan bakteriene også spres lokalt via spytt til svelg og kjertler på halsen, eller direkte fra lunger til lungehinner.  

Gjennom spredning via blod kan bakteriene nå alle kroppens organer: til nyrer, genitalia, lymfeknuter, bein- og ledd, hud, tarm, hjernehinner. Dersom spredningen er generell til mange organer på samme tid, kalles tilstanden miliær tuberkulose

Tuberkulose i lymfeknuter er den vanligste formen for tuberkulose utenfor lungene. Dette gir en smertefri hevelse, som regel på den ene siden av halsen. Ubehandlet vil det kunne gå hull på hevelsen, og puss vil renne ut.

En annen forholdsvis vanlig variant er tuberkulose i beinvev. Dette medfører destruksjon av bein og ledd, og kan gi sterke smerter og bylldannelse.

Vil du vite mer?

Quiz

Har du fått med deg det viktigste i dette dokumentet? Da utfordrer vi deg til å ta vår quiz om tuberkulose!