Informasjon

Forkjølelse

Forkjølelse er den hyppigste sykdommen som rammer oss. Voksne rammes av forkjølelse 1-2 ganger per år, barn under syv år rammes 7-9 ganger per år.

Forkjølelse er den hyppigste sykdommen som rammer oss, og de fleste av oss har minst to forkjølelser per år. Det er en virussykdom, og det finnes ingen effektiv behandling.

Hopp til innhold

Hva er forkjølelse?

Lengdesnitt av nesen

Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. Tilstanden er karakterisert ved sår hals, slapphet og lavgradig feber i starten. Disse symptomene forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av nesetetthet, snue og hoste som kommer i løpet av 24 til 48 timer etter symptomstart.

Ny nesespray kan forebygge forkjølelse

Så godt som hele befolkningen rammes en eller flere ganger i året av forkjølelse. Småbarn har i gjennomsnitt 7-9 forkjølelser i året, mens voksne har ca. 1-2 forkjølelser per år. Barn fra et halvt til 3 år rammes spesielt ofte. Forkjølelse er en hyppig årsak til legebesøk, oftest fordi man frykter at det kan være noe mer alvorlig og behandlingstrengende.