Informasjon

Infeksjoner med parvovirus

De fleste personer med parvovirusinfeksjon er frie for symptomer, eller de har milde, uspesifikke, forkjølelsesliknende symptomer. Viruset kan imidlertid gi ulike sykdomsbilder.

Hopp til innhold

Hva er infeksjon med parvovirus?

Femte barnesykdom
Femte barnesykdom

Parvovirus (egentlig parvovirus B19) er et lite, enkelttrådet DNA-virus. De fleste personer med parvovirusinfeksjon er frie for symptomer, eller de har milde, uspesifikke, forkjølelsesliknende symptomer. Viruset kan angripe røde blodceller i beinmargen, i leveren hos foster, i navlestrengen og i blodet, noe som kan føre til forbigående reduksjon i antall røde blodceller (anemi).

Sykdomstilstander som er forbundet med infeksjon, er femte barnesykdom (erythema infectiosum), leddsmerter, forbigående tap av røde blodceller (aplastisk krise), kronisk tap av røde blodceller, små hudblødninger på hender og føtter ("hansker og sokker syndrom") og alvorlig blodmangel hos fosteret (hydrops fetalis). Også en del sjeldnere sykdommer er forbundet med parvovirusinfeksjon.

De fleste symptomer oppstår når viruset angripes av antistoffer som kroppens immunsystem utvikler. Komplekser av virus og antistoff kan for eksempel felles ut i huden og forårsake utslett.