Informasjon

Reyes syndrom

Reyes syndrom er en svært sjelden men alvorlig tilstand, som man mener kan utløses når et barn med virusinfeksjon og feber behandles med acetylsalisylsyre (albyl/globoid).

Hopp til innhold

Hva er Reyes syndrom?

Reyes syndrom er en svært sjelden men alvorlig tilstand, som man mener kan utløses når et barn med virusinfeksjon og feber behandles med acetylsalisylsyre (albyl/globoid). Det typiske forløpet er at man kort tid etter at virusinfeksjonen er over på ny blir syk med forandret bevissthet, etter hvert kramper, bevisstløshet og i mange tilfeller død. Magesmerter og oppkast er også vanlig. Symptomene skyldes alvorlig betennelse i hjerne og lever.

Dette er også årsaken til at helsemyndigheter advarer mot bruk av acetylsalisylsyre ved feber hos barn.

Årsak

Man antar at det er en eller annen feilfunksjon i immunapparatet som er årsaken til at en i utgangspunktet uskyldig infeksjon kan få et så dramatisk forløp. Denne tilstanden ble første gang beskrevet i 1963. På den tiden var acetylsalisylsyre det man brukte for å behandle feber hos barn. Selv om det var mindre enn en promille av barna som fikk denne komplikasjonen, oppdaget man etter hvert en sammenheng, spesielt mellom vannkopper og acetylsalisylsyre. Senere er dte samme syndromet setter etter influensa, og en rekke andre luftveisvirus. Etter som denne kunnskapen ble kjent falt forekomsten av sykdommen brått og nærmest til null. I 1980 var det over 500 tilfeller av Reyes syndrom i USA, på 1990-tallet var dette redusert til 0-1 tilfelle årlig!

Behandling

I praksis er dette en sykdom som er utryddet. Ved eventuell slik sykdom kreves intensivbehandling i sykehus.

Sykdommen ser ut til å kunne forebygges effektivt ved at man bruker paracetamol (eks. Paracet eller Pinex) dersom det er behov for å behandle et barn med feberdempende medisiner. Det er heller aldri rapportert Reyes syndrom ved bruk av ibuprofen (eks. Ibux).