Informasjon

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse, spinalanestesi, er en bedøvelsesform som innebærer at bedøvelsen sprøytes inn i ryggmargskanalen, spinalrommet.

Temaside om Korona

Hva er spinalbedøvelse?

Lengdesnitt av ryggmarg

Ryggen består av en lang søyle med beinvirvler (ryggvirvlene). Gjennom hver ryggvirvel er det et hull på cirka 2 cm i diameter. Fra hjernen og ned til lenderyggen går ryggmargen gjennom disse hullene. I åpenrommet mellom to ryggvirvler, der den ene virvelen ligger oppå den andre, går det ut to nerverøtter - en på høyre og en på venstre side. Slik går det ut parvise nerverøtter mellom hver av ryggvirvlene i ryggen.

Ryggmargen ligger "badet i" ryggmargsvæske (cerebrospinalvæske). Ryggmargsvæsken befinner seg på innsiden av en hinne (dura) som omhyller ryggmargen og spinalvæsken. Forenklet kan en si at dura er en sekk (ryggmargskanalen) som er fylt av ryggmargen og ryggmargsvæsken. Innholdet i sekken betegnes spinalrommet.

Tverrsnitt av ryggvirvel, ryggmarg og nerver

Ved spinalbedøvelse stikker man således en nål gjennom huden og inn i ryggen i midtlinjen mellom to nabovirvler i lenderyggen (se video). Nålen stikkes gjennom dura og inn i spinalrommet, og bedøvelsen sprøytes inn.

Neste side