Informasjon

Brystbrannsykdom - reflukssykdom

En slapp lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken medfører at syre lekker opp i spiserøret. Det etser slimhinnen og gir symptomer som halsbrann, sure oppstøt, sviende smerter i mellomgulvet.

Årsaken til brystbrann er først og fremst en slapp lukkemuskel i overgangen mellom magesekk og spiserør.

Hopp til innhold

Hva er brystbrannsykdom?

Magesekk med refluxproblemer
Magesekk med refluxproblemer

Brystbrann oppstår ved at magesyre (saltsyre) fra magesekken (gastro) kommer opp i spiserøret (øsofagus), det vil si at syren forflytter seg motsatt "fartsretningen". Det at magesyre på denne måten strømmer feil vei eller "bakover" i fordøyelseskanalen, betegnes på fagspråket refluks.

Det finnes mange navn på denne tilstanden. Gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS) er den medisinske termen på denne lidelsen. Noen kaller det bare reflukssykdom. For å gjøre tilstanden lettere å gjenkjenne, har vi valgt å kalle den brystbrannsykdom.

Som sagt medfører tilstanden brystbrann (noen sier halsbrann) og/eller sviende smerter i øvre del av magen eller nedre del av brystet. Nesten alle har vi opplevd brystbrann, så hva må til for å kalle det sykdom? Jo, sykdomsbetegnelsen innebærer at reflukssymptomene er så plagsomme at de gir redusert livskvalitet og behov for behandling.

Ved reflukssykdom kan det foreligge betennelsesforandringer i slimhinnen i nedre del av spiserøret (øsofagitt), men slimhinnen kan også være helt normal ved undersøkelse.

Brystbrannsykdom forekommer hos 5-10% av befolkningen. De fleste av disse har ikke synlig betennelse i spiserøret.