Hva er brystbrannsykdom?

Brystbrann oppstår ved at magesyre (saltsyre) fra magesekken (gastro) kommer opp i spiserøret (øsofagus), det vil si at syren forflytter seg motsatt "fartsretningen". Det at magesyre på denne måten strømmer feil vei eller "oppover/bakover" i fordøyelseskanalen, betegnes på fagspråket refluks.
Det finnes mange navn på denne tilstanden. Gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS) er den medisinske termen på denne lidelsen. Noen kaller det bare reflukssykdom. For å gjøre tilstanden lettere å gjenkjenne, har vi valgt å kalle den brystbrannsykdom.
Tilstanden medfører altså brystbrann (noen sier halsbrann) og/eller sviende smerter i øvre del av magen eller nedre del av brystet. Nesten alle har vi opplevd brystbrann, så hva må til for å kalle det sykdom? Jo, sykdomsbetegnelsen innebærer at reflukssymptomene er så plagsomme at du opplever nedsatt livskvalitet og trenger behandling.
Ved reflukssykdom kan det foreligge betennelsesforandringer i slimhinnen i nedre del av spiserøret (øsofagitt), men hos over halvparten er slimhinnen helt normal ved undersøkelse.
Brystbrannsykdom forekommer hos 10-20 prosent av befolkningen. De fleste av disse har ingen synlig betennelse i spiserøret når det undersøkes med endoskopi.