Informasjon

Navlebrokk

En utposning av bukveggen utgått fra navlen. Tilstanden er vanligst hos barn. I de fleste tilfeller forsvinner brokket av seg selv.

Hva er navlebrokk?

Navlebrokk innebærer at et område rundt navlen på magens innside er svekket. Den indre bukveggen er tynn og muskulaturen beskytter ikke skikkelig dette området. Det dannes en brokksekk under huden og magen buler ut på dette stedet.

Navlebrokk utgjør 5 prosent av alle brokk og er vanligst hos barn, særlig jenter, men det kan også forekomme hos voksne. I de fleste tilfeller forsvinner brokket av seg selv.

Navlebrokk hos barn er vanligvis 2-3 cm i diameter, hos voksne kan det være mer enn dobbelt så stort. Om man som voksen får navlebrokk, kan tarmslynger presses ut i brokksekken. I noen få tilfeller kan det da bli trangt i brokksekken slik at tarmen klemmes av og man får et såkalt inneklemt brokk.

Årsak

Navlebrokk skyldes en medfødt svakhet rundt navlen og er ofte utløst av disponerende faktorer. Ufullstendig utviklet eller svekket bindevev og muskulatur rundt navlen (den fibromuskulære umbilical-ringen) gjør at bukinnhold kan presse seg ut ved navlen.

Den viktigste disponerende faktoren hos barn er at barnet er for tidlig født. Hos barn er navlebrokk oftest uten plager, og det blir svært sjelden inneklemt.

Navlebrokk hos voksne, særlig hos kvinner, utvikles som følge av overvekt, graviditet og i sjeldne tilfeller som følge av mye væske i buken (ascites). Inneklemt navlebrokk forekommer hyppig hos voksne.

Symptom

De aller fleste har ingen plager av et navlebrokk, men noen ganger kan det medføre lokal ømhet eller ubehag. Et inneklemt brokk er ofte hardt og ømt, og det kan føre til at man blir kvalm og kaster opp. I slike tilfeller kan man godt forsøke å trykke inn brokket. Selv om det gjør vondt, kan man i mange tilfeller klare å presse brokket inn og unngå akuttinnleggelse i sykehus.

Behandling

De fleste navlebrokk hos småbarn helbredes av seg selv innen 3-4 års alder. Det anbefales derfor ikke operasjon før etter denne alderen dersom brokket ikke gir mye plager. Dersom brokket ikke er tilbakedannet innen 5-6 års alderen, bør man vurdere operasjon - også av kosmetiske grunner. Risiko for tilbakefall etter operasjon er lav, mindre enn 1 prosent. Resultatene er aller best ved operasjon i aldersperioden 4-10 år. 

Voksne som får navlebrokk, kan forsøke å presse tilbake utbukningen ved å trykke lett på den. Dersom navlebrokket hos en voksen person utvikler seg til et inneklemt brokk, så må det opereres.

Når søke lege?

Dersom man har en myk og uøm utbukning, så har det ingen hast, men man bør diskutere med fastlegen om det kan bli aktuelt å gjøre noe med det.

Dersom brokket blir hardt og svært ømt, og ikke lar seg presse inn i magen, bør man snarest søke lege.

Vil du vite mer?