Informasjon

Nyrestein - en oversikt

Nyresteinsanfall har symptomer som plutselig innsettende, ensidige og ofte intense kolikksmerter. Betennelsesdempende medisiner er førstevalg ved behandling av nyrestein. Dersom steinen ikke kommer ut selv, er kirurgisk behandling nødvendig.

Nyrestein forekommer hyppig. Opptil ti prosent av alle menn, og fem prosent av alle kvinner, vil få nyrestein i løpet av livet.

Hopp til innhold

Hva er nyrestein?

Nyrer og binyrer

Nyresteiner dannes ved at innhold i urinen felles ut og forsteines. Steinene kan bli liggende i ro på samme sted uten å gi symptomer, for eksempel i nyrebekkenet. De kan også vandre nedover gjennom urinlederne mot urinblæren. Her kan de sette seg fast og helt eller delvis blokkere for urinstrømmen. Dette gir smerter.

Komplisert steinsykdom er en betegnelse som brukes om tilfeller med nyrestein som skyldes at det foreligger ulike typer anlegg for å utvikle nyrestein. Dette kan f. eks. være hormonforstyrrelse som medfører økt opptak av kalsium fra tarm, eller unormalt tap av kalsium fra skjelettet. Det kan være steindannelse i forbindelse med urinveisinfeksjoner, skader eller medfødte feil i urinveiene som disponerer for nyrestein.