Informasjon

TVT operasjon

TVT operasjon er et inngrep som brukes i behandling av urinlekkasje.

Årsaker til urinlekkasje

Urinlekkasje ved økt trykk inne i bukhulen, stressinkontinens, skyldes ofte svekkelse eller skade i festet av skjede og urinrør i forhold til bekkenveggen. Det kan også skyldes skade av nerver som går til musklene i bekkenbunnen og urinrøret. Dette kan oppstå ved en fødsel, men også kvinner som ikke har født, kan oppleve urinlekkasje ved økt trykk i bukhulen. Hoste, latter, nysing og hopping kan forårsake et slikt økt trykk.

Operasjon for urinlekkasje

Operasjon er aktuelt hos kvinner som er plaget av lekkasje ved hoste, men også hos kvinner som både har lekkasje ved hoste og plutselig trang til vannlating (hastverkslekkasje, urgency). Operasjon er vanligvis vellykket hos 80 til 90 prosent av kvinnene når det gjelder lekkasje ved hoste, mens kun 40 til 50 prosent blir kvitt sin hastverkslekkasje etter operasjonen. Kvinner som før operasjonen kun hadde lekkasje ved hoste, vil i enkelte tilfelle også kunne oppleve hastverkslekkasje etter operasjonen. Operasjonen som benyttes, er enten TVT-operasjon eller Burch operasjon.

TVT operasjon

TVT er den beste og mest brukte metoden. Den brukes i rundt ni av ti tilfeller hvor man ikke kommer til mål med bekkenbunnstrening eller elektrostimulering. Et bånd føres opp bak underlivsbeinet (symfysen) gjennom et lite snitt i fremre skjedevegg og legges løst under midtre del av urinrøret som støtte. Inngrepet utføres vanligvis i lokalbedøvelse, og du kan reise hjem samme dag så snart du klarer å tømme blæra tilstrekkelig. 

Forløp etter operasjonen

Etter TVT operasjon er det ikke nødvendig med kateter i blæra. Noen timer etter operasjonen gjøres en ultralydskanning av urinblæra like etter at du har latt vannet for å kontrollere at blæra tømmer seg tilstrekkelig. Når skanningen viser at du etter vannlating har under 100 ml urin i blæra, kan du reise hjem. Det er vanlig med en til to ukers sykemelding etter inngrepet, eventuelt mer om arbeidet ikke lar seg tilpasse.  

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner som blodansamlinger, blodpropp eller infeksjon. Urinveisinfeksjon er relativt vanlig, og noen kan få vanskeligheter med å tømme blæren. En sjelden gang stikkes nålen som fører båndet på plass, utilsiktet inn i blæren. Dette blir oppdaget når operatøren kontrollerer blæren med en kameraslange underveis i operasjonen. Et slikt sår gror gjerne av seg selv.

Hvor vellykket er operasjonen?

TVT operasjon har flest fornøyde og kurerte pasienter i forhold til Burch operasjon/kolposuspensjon. Effekten er også vist å kunne vare i flere år. Ifølge det norske inkontinensregisteret, ble i 2016 over 90 prosent kurert for sin lekkasje med tensjonsfri vaginaltape og 85 prosent var subjektivt fornøyd. Totalt ble det utført mer enn 1200 TVT-operasjoner i 2016.

Vil du vite mer?