Informasjon

Ansiktsløftning

Ansiktsløftning/ansiktsløft er et kosmetisk kirurgisk inngrep som reduserer rynker og glatter ut huden i ansiktet ved å stramme den. På engelsk kalles prosedyren "facelift".

Hva er formålet?

Det er spesielt den slappe huden ved kinn- og kjevepartiet som skal gjøres glattere og mindre rynkete under ansiktsløftet. Ved å både stramme og fjerne overflødig hud ved kirurgi, kan ansiktet framstå som noe yngre. For å få en følelse av hvordan inngrepet forandrer utseendet ditt, kan du prøve å dra huden rundt kjevene og kinnene opp mot ørene ved hjelp av hendene dine. Huden som du har strukket bakover, kan fjernes av plastikkirurgen.

Se animasjon om ansiktsløftning

Hvordan foregår operasjonen?

Det finnes mange typer ansiktsløftninger, men vanligvis "løsner" plastikkirurgen ansiktshuden ved å gjøre et snitt ved tinningen, rundt og bak ørene og inn i hårfestet. En liten bit av huden blir adskilt fra det underliggende laget av fett, muskler og bindevev. Deretter blir huden dratt opp mot ørene og strammet. Huden sys på plass igjen bak ørene eller ved hårfestet for å gjøre det lettere å skjule arrene. Overflødig hud og fett ved kinnene, haken, ørene og nakken fjernes av plastikkirurgen. Overflatiske muskler og underhudsvev blir i likhet med huden strammet. Det er også vanlig å fjerne fett fra hakepartiet samtidig. Ansiktsløftning kan kombineres med andre kosmetiske behandlinger, som for eksempel Botox. Operasjonen kan ta opptil seks timer og utføres oftest i lokalbedøvelse. Du får også beroligende og smertestillende medikamenter intravenøst.

Resultater

Du får et noe yngre utseende fordi huden blir strammere og rynkene mindre synlige. Men ansiktsløftning påvirker ikke hudens kvalitet. Huden forblir like gammel. Andre kosmetiske behandlinger kan gjøres i etterkant for å forbedre hudkvaliteten. Ansiktsløft vil ikke innvirke noe på panne, øyelokk eller lepper. Ansiktsløft har heller ingen effekt mot løs hud langt nede på halsen (mot kravebenet). Det er viktig at du har realistiske forventninger til hva ansiktsløftningen kan og ikke kan gjøre med utseende ditt.

Etter operasjonen bandasjeres ansiktet og nakken. Bandasjen skiftes neste dag. Stingene fjernes innen 10 dager. Arrene etter ansiktsløftningen er permanente, men de kan som regel skjules av håret. Hvor lenge resultatene varer, er avhengig av alder, helsetilstand, arv, hudtype og hvor mye sol huden er blitt utsatt for. En ansiktsløftning holder i omtrent i 10-15 år.

Prosedyrene ved ansiktsløft har de senere år blitt betydelig forbedret, slik at pasientene etter et ansiktsløft kan få et mer naturlig og pent resultat, og ikke et typisk operert utseende. I stedet for å bare stramme opp huden, gjør man nå den vesentlige oppstrammingen under huden – ved å stramme og løfte opp deler av ansiktets muskulatur. 

Bivirkninger

Du kan oppleve ubehag og nummenhet i en periode etter inngrepet. Ansiktet ditt kan bli hovent, ømt og få blåflekker. Vær derfor forsiktig og skånsom mot hud og hår. Unngå å tygge tyggegummi og snakke mye de første dagene. Bare det å tre en t-skjorte over hodet kan være svært vanskelig om ikke umulig på dette tidspunktet. Smertestillende medikamenter kan dempe ubehaget. De fleste er komfortable med å vise seg ute i offentligheten først to-tre uker etter operasjonen. Du bør beregne to uker fri fra jobb dersom du skal få utført en ansiktsløftning.

Mulige komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men de forekommer. I forbindelse med ansiktsløftning kan det være risiko for varig hårtap, arr og grov hud. Skader på nerver kan helt eller delvis lamme bevegelser av ansiktsmusklene. Skader på små hudnerver kan skape en midlertidig eller i sjeldne tilfeller varig følelse av prikking og nummenhet i ansiktet. Dårlig kirurgisk håndverk kan gi ikke-symmetriske ansiktstrekk og infeksjon i operasjonssårene.

Les mer om vanlige komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi her!

Utbredelse

Ansiktsløftning er ikke like populært som de kosmetisk kirurgiske inngrepene brystforstørrelse, fettsuging og øyelokksoperasjon. Ifølge statistikk fra American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) ble det i 2019 utført 124.000 ansiktsløftninger i USA, litt færre enn året før. Men behandlingen er blant de mest populære hos middelaldrende mennesker (51-64 år).

Vil du vite mer?