Informasjon

Behandling med fyllstoffer

Restylane er et av mange fyllstoffer som brukes for å forme hud og ansikt. Disse stoffene virker ved å legge seg i og fyller ut ujevnheter under huden.

Hva er Restylane?

Restylane er en romoppfyllende gel som sprøytes inn i huden for å behandle rynker, gi fyldigere lepper og forme kinnbein og hake. Det svenksproduserte produktet består hovedsaklig av hyaluronsyre som ligner på hudens egen.

Hyaluronsyre er et sukkerkompleks som blant annet produseres i hud og brusk hos dyr og mennesker. I huden fyller det tomrommet mellom et nettverk av små kollagen- og elastinetråder. Hyaluronsyre spiller en viktig rolle i hudens vannbindende evne og gjør det strammere og fastere. Alt dette regnes som bindevev. Hyaluronsyre framstilles fra hanekammer, planter og bakterier. Siden det er likt i alle dyr, forekommer allergiske reaksjoner svært sjeldent. Restylane krever derfor ingen forhåndstesting. Dette stoffet er også blitt brukt til å "smøre" leddene hos pasienter med leddbetennelse (arthritis).

Restylane hører til den ikke-kirurgiske kategorien hud-fyllstoffer eller dermal fillers på engelsk. Noen har permanent virkning mens andre har en forbigående effekt. Hud-fyllstoffer sprøytes i huden for å jevne ut linjer i ansiktet, markere munnvikene og fylle hulrom i kinn og hake. Andre lignende produkter er Bio-Alcamid, Hydrafil, Hylaform, Juvederm, Radiessse og Silskin. Ulike fyllstoffer kan ha ulike formål.

Formål

Det romoppfyllende stoffet sprøytes først og fremst rundt munnen, på kinnene og i pannen mellom øyebrynene. Formålet er å behandle rynker, gi fyldigere lepper og forme kinnbein og hake. Men Restylane kan også brukes i håndbaken og brystområdet for å glatte ut huden.

Behandling

Behandleren sprøyter inn fyllstoffet i serier av små injeksjoner, og området masseres forsiktig under prosedyren. Vanligvis sprøytes Restylane like under huden med en svært tynn nål. Masseringen skal spre stoffet utover. Du kan forvente en liten hevelse og ømhet på innsprøytningsstedet i 2-4 dager etter behandlingen. I tillegg kan huden bli litt rød. Det er vanlig å kombinere Restylane med Botox for å behandle rynker og furer i ansiktet. Restylane-behandling tar 15-30 minutter.

Resultater

Resultatene kan observeres øyeblikkelig. Rynkene blir ofte jevnet ut og huden glattere. Leppene kan bli større og mer markante. Hvor godt resultatet blir og hvor lenge effekten varer, er også avhengig av din hudtype, ansiktsstruktur, alder og livsstil. Ulempen med dermale fyllstoffer er at resultatene er svært avhengige av behandleren. Restylane kan f. eks settes for dypt i underhuden, eller du kan få for mye av det sprøytet inn i ansiktet ditt. Teknikken som brukes kan også påvirke varigheten.

Restylane er ikke en permanent prosedyre og effekten varer i 6-12 måneder. Det er nødvendig med oppfølgingsbehandling med jevne mellomrom. Varigheten er avhengig av hvilke områder Restylane blir brukt på.

Bivirkninger

Det er en veldig liten risiko for allergiske reaksjoner eller blødning av det behandlede området.

Utbredelse

Ikke-kirurgisk kosmetisk behandling har hatt en eksplosiv vekst de siste årene. Hyaluronsyrebaserte produkter som Restylane var ifølge American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), det nest mest populære ikke-kirurgiske kosmetiske inngrepet i USA. Ca. 2.3 millioner behandlinger ble utført i 2014.

I USA har kosmetiske inngrep som innebærer kirurgi, økt med 114% siden 1997. Men i løpet av samme tid har antall ikke-kirurgiske behandlinger økt med hele 754%. Av de 11,7 millioner inngrepene som ble gjort i USA i 2007, var ikke mindre enn 82% ikke-kirurgiske. Rynkebehandling med injeksjon av Botox og Restylane samt hårfjerning med laser var de mest brukte metodene.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Arndt K, May J. Cosmetic Surgery A to Z. Harvard Medical School: 2006.
  2. Cosmetic surgery information for patients. Department of Health: 2006.