Informasjon

Brystforstørrelse

Brystforstørrelse er den mest populære kosmetisk kirurgiske operasjonen i Norge. Det antas at over 50.000 norske kvinner har silikon i brystene i dag.

Hopp til innhold

Hva er formålet?

Å få større bryster ved å sette inn proteser/implantater, vanligvis av silikon. Silikonprotesene består av et tykkere, ytre skall av silikon som enten er fylt med saltløsning eller silikongele. Det finnes flere forskjellige typer brystimplantater/brystinnlegg. Brystimplantater kan brukes til å forandre fasong på og rekonstruere bryster etter skade eller sykdom (brystkreft). De kan også brukes til å rette på ulikheter mellom brystene.

Hvordan foregår operasjonen?

Det finnes mange metoder å legge inn brystimplantater på. Plastikkirurgen kan for eksempel gjøre et snitt nedenfor armhulen, under brystvorten, på undersiden av brystet eller på brystkassen før silikonprotesene legges inn. Brystinnleggene av silikon er som oftest dråpeformede eller formet som halve grapefrukter, avhengig av ønske og behov. De legges inn under brystkjertelen og over eller under den store brystmuskelen. Snittene sys igjen med sting som løser seg opp. Hvis ikke blir de fjernet etter 7-14 dager. Det er mulig å kombinere brystforstørrelse med brystløft.

Du kan selv bestemme størrelsen på silikonprotesene, men du blir frarådet til å velge en størrelse som ikke passer dine proporsjoner. Det tar omtrent én time å få operert inn brystimplantater av silikon. Operasjonen utføres vanligvis under narkose.

Her kan du lese mer om silikonproteser!

Etter operasjonen

Etter inngrepet er det viktig å støtte opp med en sports-BH eller tilsvarende. BH-en skal du bruke dag og natt i 4-6 uker. Unngå heving av armene og løfting i denne perioden. Du kan begynne å arbeide igjen etter en uke hvis det er snakk om kontorarbeid eller lignende. Mosjon og lett trening kan være bra, men du bør unngå aerobics, kontaktidretter og tyngre fysiske aktiviteter som kan flytte på silikonprotesen.

Du bør ikke utsette operasjonssårene for sol i omtrent ett år. Dette kan gjøre arrene mere synlige. Alle brystoperasjoner gir arr i større eller mindre grad.

Resultater

Brystoperasjoner er permanente så lenge ikke silikonprotesene lekker, revner, beveger seg eller blir harde. Dersom det skulle skje, kan problemet løses med ny operasjon eller nye implantater. De kan også fjernes hvis det er ønskelig. Det er da verdt å merke seg at brystene kan henge litt hvis huden har mistet sin elastisitet. Silikonbrystimplantater har begrenset levetid og 15% kan forventes å sprekke etter 3-10 år. Utskifting etter 15 år er ikke uvanlig, men trengs ikke dersom du ikke plages.

Bivirkninger

Etter operasjonen vil brystene være ømme og hovne. Disse ubehagene vil avta etter ca. 10 dager og sannsynligvis forsvinne etter tre uker. Det er ikke uvanlig med nummenhet i brystvortene i 1-2 måneder. Hos noen kvinner kan denne nedsatte følelsen bli varig. Kvinner med silikonbryst kan ha redusert evne til å amme.

Silikonproteser kan gjøre det vanskeligere å oppdage ondartede kreftsvulster i brystene ved mammografi. På en annen siden kan arrvev rundt implantatene se ut som svulster på røntgenbilder. Det gjør det vanskeligere for radiologen å identifisere de virkelig alvorlige svulstene.

Følbare protesekanter kan også oppstå og vil vises som rynker eller små kuler rundt brystene dersom du er veldig tynn, og spesielt når du står framoverbøyd.

Mulige komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men de forekommer. Den største risikoen ved brystforstørrelse, er kapseldannelse og sammentrekninger av arrvev. Det kan dannes en hard og tykk kapsel av bindevev/arrvev rundt silikonprotesen (kapselkontraktur). Arrvevdannelsen er en naturlig reaksjon mot fremmedlegemer som kroppens immunforsvar setter i gang. Hos noen kvinner dannes det så lite arrvev at de ikke plages, mens hos andre kan kapseldannelsen gradvis føre til plager. Brystene kan miste formen, bli harde og smertefulle. Kapselen kan trekke seg sammen over tid og gi sterk ubehag. Dette kan også føre til kroniske brystsmerter.

Slik forebygger du kirurgiske komplikasjoner

Lekkasje og sprekk i protesen kan forekomme. I svært sjeldne tilfeller kan det bli infeksjon og blødninger rundt silikonprotesen. Da må implantatet fjernes og settes inn ved et senere tidspunkt når infeksjonen har gått over.

Omtrent 10% av alle kvinner med silikon i brystene må tilbake til plastikkirurgen for å rette opp, bytte ut eller fjerne implantatene.

Les om vanlige komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi her!

Utbredelse

Ifølge statistikk fra American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), var brystforstørrelse det mest populære kosmetisk kirurgiske inngrepet hos kvinner i USA. I 2007 ble 400.000 operasjoner utført i Statene. Tendensen er den samme i Norge. Helsetilsynets rapport om kosmetisk kirurgi fra 2004 sier at brystproteser hos kvinner var den vanligste kosmetiske operasjonen i 2003. Over 50.000 norske kvinner kan ha silikon i brystene sine, ifølge Helsetilsynets beregninger.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Arndt K, May J. Cosmetic Surgery A to Z. Harvard Medical School: 2006.
  2. Cosmetic surgery information for patients. Department of Health: 2006.
  3. Kosmetisk kirurgiske inngrep i Norge. Helsetilsynet: 8/2004.
  4. ASAPS 2007 Statistics on Cosmetic Surgery. American Society for Aesthetic Plastic Surgery: 2008. www.surgery.org
  5. Breast implants - information for women considering breast implants. Medicines and Healthcare products Regulatory Agency: 2005. www.mhra.gov.uk