Informasjon

Brystløft

Alder, fødsler og amming gjør at huden rundt brystene mister sin elastisitet, og brystene siger nedover med tiden. Brystløft er en kosmetisk, kirurgisk operasjon som kan forandre på dette.

Før du vurderer plastisk kirurgi, bør du merke deg at du kan påvirke formen på brystene med slanking. Og trening er et alternativ som bør vurderes før kirurgiske inngrep.

Hva er formålet?

Hensikten med en brystløftoperasjon er å stramme, løfte opp og gi brystene et yngre utseende. Selv om prosedyren ikke øker bryststørrelsen, kan brystene framstå som noe større etter operasjonen.

I USA har antallet brystløftoperasjoner mer enn fordoblet seg siden år 2000. I 2019 ble det i USA utført 113.000 brystløftoperasjoner. Norske tall finnes ikke, men også i Norge har det vært en markant økning i antall slike operasjoner.

Se animasjon om løfting av bryst

Hvordan foregår operasjonen

Et brystløft kan minne om brystreduksjon, men ved brystløft fjernes ikke kjertel- og fettvev. Det finnes flere ulike teknikker for brystløft, men de fleste innebærer at plastikkirurgen fjerner overflødig hud under og rundt brystene. Deretter flyttes brystvorten og areola med tilhørtende nerver og blodårer opp til sin nye posisjon. Den gjenværende huden fra begge sider av brystet trekkes ned og rundt areola. Huden sys igjen og brystet får ny form. Brystløftoperasjoner utføres vanligvis i narkose og kan ta opptil to-tre timer. Det er mulig å kombinere brystløft med brystforstørrelse.

Resultater

Brystene er løftet opp til sin opprinnelige posisjon. Effekten av inngrepet kan vare lenge, men du kan oppleve nedsig på ny når du blir eldre eller hvis du blir gravid eller legger på deg.

Etter operasjonen bør du beregne to uker fri fra jobb og unngå fysisk aktivitet i omtrent seks uker. For å oppnå best mulig resultat er det viktig å bruke et kompresjonsplagg og en sports-BH eller lignende. Stingene fjernes 1-2 uker etter operasjonen, og arrene bør ikke eksponeres for sol i ett år. Arrene blir penest om de hele tiden har en tapestripe over seg i 3-6 måneder. Det kan ta ett år før arrene er modne og myke, og det endelige resultatet er synlig.

Bivirkninger

Et brystløft gir permanente arr som kan være røde og hovne i starten, men som gradvis blir mindre synlige over tid. Alle brystoperasjoner gir arr i større eller mindre grad, men ved brystløft blir arrene nesten alltid godt synlige. Dersom du røyker, kan arrene vises enda bedre.

Mulige komplikasjoner

All kirurgi innebærer en viss risiko for komplikasjoner. En meget sjelden komplikasjon ved brystløft er å miste evnen til å amme. Du kan også risikere å få ulik størrelse på brystene, asymmetriske brystvorter eller miste følelsen i brystvortene. Dette kan i noen tilfeller rettes opp med en ny operasjon.

Les mer om vanlige komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Arndt K, May J. Cosmetic Surgery A to Z. Harvard Medical School: 2006.
  2. American Society of Plastic Surgeons. Breast lift. Lest 30.01.2018. www.plasticsurgery.org
  3. American Society of Plastic Surgeons. Plastic surgery statistics report 2019. Siden besøkt 24.02.2021. www.plasticsurgery.org