Informasjon

Bukplastikk

Formålet med bukplastikk er å fjerne uønsket fett og overflødig hud.

Hopp til innhold

Det finnes to typer av dette kosmetisk kirurgiske inngrepet. Delvis bukplastikk/liten mageplastikk og full bukplastikk. På engelsk kalles operasjonen "tummy tuck". Bukplastikk er et omfattende kirurgisk inngrep.

fettsuging av bukfett
Se animasjon om fettsuging av bukfett

Formål

Å forandre magefasongen ved å fjerne uønsket fett og overflødig hud som ikke kan trenes eller slankes bort. Under graviditeten blir magemusklene strukket og tøyd, noe som gjør at det dannes fettansamlinger i området. Fødsler og raskt vekttap er vanlige årsaker til løs hud rundt magen. Bukplastikk er en oppstramming av magehuden, men er ingen slankemetode. Er du betydelig overvektig, bør du slanke deg før operasjonen. Du kan ikke være overvektig om du skal opereres, da dette gir dårligere resultat og økt fare for komplikasjoner. Bukplastikk forhindrer ikke vektøkning i framtiden.

Operasjonen

Ved delvis bukplastikk/liten mageplastikk gjør plastikkirurgen et stort snitt langs den nedre delen av magen. Snittet har form som en U og blir gjort like over kjønnsbehåringen, fra hofte til hofte. Huden på magen løsnes så fra bukveggen samtidig som fettansamlinger fjernes og det skjæres vekk overflødig hud. Den gjenværende huden strammes og sys på plass igjen ved snittet.

Ved full bukplastikk gjør plastikkirurgen det samme hudsnittet som ved delvis bukplastikk. Men i tillegg gjøres også et snitt for å frigjøre navlen fra vevet som omgir det. Huden løsnes så fra den underliggende muskulaturen og kan løftes helt opp til ribbeina. Magemuskler og bindevevshinner strammes og sys sammen, fettansamlinger fjernes og overflødig hud skjæres vekk. Metoden kan sammenlignes med en stramming av skolissene. Det lages et nytt hull for navlen. Til slutt drar plastikkirurgen huden ned og syr det på plass ved det U-formede hudsnittet. Navlen sys også fast.

Delvis bukplastikk/liten mageplastikk utføres normalt i lokalbedøvelse. Full bukplastikk utføres under narkose. Operasjonens varighet er avhengig av hvor omfattende de kirurgiske inngrepene er, men det kan ta opptil tre timer. Det er vanlig å kombinere fettsuging med bukplastikk dersom hudens elastisitet ikke er god nok.

Hvordan forebygge kirurgiske komplikasjoner

Resultater

Etter operasjonen vil magen din framstå som noe flatere og musklene vil føles strammere. Stingene fjernes etter 1-2 uker hvis du ikke blir sydd med selvoppløsende sting. Du må bruke en stram bandasje (kompresjonsplagg) som skal sitte godt på kroppen og holde på plass hud og muskulatur. Meningen med plagget er å unngå eventuelle komplikasjoner og gi et penere kosmetisk resultat. Du må regne med å bruke kompresjonsplagg i 2-6 uker. Små plastrør (dren) legges inn i operasjonssårene for å drenere bort blod og kroppsvæsker. Disse fjernes etter 1-2 dager.

Bivirkninger

Det kan være vanskelig å stå oppreist etter bukplastikk på grunn av mye stramming i såret. Du kan også oppleve smerter og nummenhet i mageregionen. Hosting, nysing og andre bevegelser i overkroppen kan gi sterke smerter. Det hjelper å holde en pute mot magen. Arrene er permanente og vil være godt synlige, men vil bedre seg med tiden (vanligvis ett år). Hevelsene vil være størst etter tre dager, men de kan vare i uker og i noen tilfeller måneder. Du bør unngå soling siden det forsinker helingsprosessen og gjør arrene mørkere. Tapestriper over arrene kan gi et penere resultat.

Mange vil helst bare ligge i ro og hvile etter operasjonen, men du bør komme deg opp så snart du kan og røre på deg. Dette forhindrer blodpropp. Fysiske aktiviteter som vektløfting og sex anbefales ikke før det har gått 4-6 uker. Du bør sette av 2-4 uker til disposisjon dersom du bestemmer deg for å få utført bukplastikk.

Mulige komplikasjoner

Komplikasjoner kan oppstå ved all kirurgi, men de forekommer sjeldent. Du kan risikere å få arr, infeksjon, store blødninger og væskeansamling i det behandlede området. Jo mer omfattende operasjonen er, desto større er risikoen. Mennesker med dårlig helse (hjerte- og karsykdommer, diabetes og nedsatt immunforsvar) og overvektige er i risikogruppen.

Les mer om vanlige komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi her!

Utbredelse

Bukplastikk er det fjerde vanligste kirurgiske inngrepet i USA, ifølge American Society for Aesthetic Plastic Surgerys (ASAPS) statistikker. Det er normalt å få utført bukplastikk samtidig som fettsuging.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Arndt K, May J. Cosmetic Surgery A to Z. Harvard Medical School: 2006.
  2. Cosmetic surgery information for patients. Department of Health: 2006.
  3. ASAPS 2007 Statistics on Cosmetic Surgery. American Society for Aesthetic Plastic Surgery: 2008. www.surgery.org
  4. Informasjon om bukplastikk. St. Olavs Hospital: 2008. www.stolav.no