Informasjon

Bukplastikk

Formålet med bukplastikk er å fjerne uønsket fett og overflødig hud.

Det finnes to typer av dette kosmetisk, kirurgiske inngrepet. Delvis bukplastikk og full bukplastikk (abdominoplastikk). På engelsk kalles operasjonen "tummy tuck". Bukplastikk er et omfattende kirurgisk inngrep.

Bukplastikk er det femte vanligste kosmetisk kirurgiske inngrepet i USA, ifølge American Society for Aesthetic Plastic Surgerys (ASAPS) statistikker. I 2019 ble det utført 123.000 abdominoplastikker i USA. Det er normalt å få utført bukplastikk samtidig som fettsuging.

Se animasjon om fettsuging av bukfett

Formål

Formålet er å forandre magefasongen ved å fjerne uønsket fett og overflødig hud som ikke lar seg trenes eller slankes bort, slik at en oppnår en oppstramming av magen.

De som har behov for kosmetiske operasjoner på magen, kan hovedsakelig deles i to grupper: De med bare for mye fett i mageregionen, og de med overflødig, løs hud. Ofte finnes også en kombinasjon. Hvis du har normal, elastisk hud, vil som regel en fettsuging (liposkulptur) være tilstrekkelig.

Under graviditet blir magemusklene strukket og tøyd. Hos de fleste vil musklene stramme seg opp igjen etter fødselen, men hos noen vil magen forbli overstrukket og slapp. Sprukken hud etter svangerskap blir bare i liten grad forbedret ved mageplastikk. Dette fordi kun en del av den sprukne huden fjernes.

Graviditeter og raskt vekttap er vanlige årsaker til løs hud rundt magen. Bukplastikk er en oppstramming av magehuden, ofte også av magemuskulaturen, men det er ingen slankemetode. Dersom du er betydelig overvektig, bør du slanke deg før operasjonen. Hvis du har en kroppsmasseindeks (KMI) som er høyere enn 30, er risikoen for komplikasjoner betydelig økt og bukplastikk frarådes. 

Fett innenfor bukveggen (såkalt ølmage) kan ikke fjernes ved operasjon.

Bukplastikk forhindrer ikke vektøkning i framtiden.

Neste side