Informasjon

Hårfjerning med laser

Å fjerne uønsket hårvekst med laser er en trygg måte å bli hårfri på, men behandlingen gir ikke permanent resultat, og ikke alle har riktig hårfarge eller hud til å få effekt av behandlingen.

[imported]

Hopp til innhold

Laser blir brukt ved stadig flere kosmetiske behandlinger. En av disse er fjerning av uønsket hårvekst. Nye lasere kan trygt og effektivt fjerne uønsket hår fra ansiktet og kroppen din, og effekten kan være langvarig.

Ifølge amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har ikke behandlere i USA tillatelse til å hevde at en behandling gir permanent fjerning av hår, men at det kan gi en permanent reduksjon i antall hår. Dermed blir slik hårfjerning definert som langvarig, stabil reduksjon av hår.

Flere behandlinger

Ifølge den amerikanske Mayoklinikken kan laserbehandling redusere hårveksten med 40-80 prosent for passende kandidater, men resultatet vil variere fra person til person. Selv om laserbehandling ikke kan garantere permanent hårfjerning, utvides den hårfrie perioden fra flere måneder til flere år. Med flere behandlinger er det mulig å oppnå langtidsfjerning av hår. Likevel er det viktig å merke seg at selv om flere behandlinger kan forlenge den hårfrie perioden, er det mulig at hårene gror ut igjen.

Tross laserbehandling, vil du ettersom du eldes, oppleve uønsket hårvekst på ny, og du kan trenge flere behandlinger.

Norske klinikker som utfører hårfjerning med laser, anbefaler 3-6 behandlinger for best resultat. Ved fjerning av hår på kroppen anbefales det at behandlingen skjer med 2-3 måneders intervall mellom hver behandling. Ved fjerning av hår i ansiktet med laser bør nye behandlinger foretas etter seks uker. Deretter anbefales en årlig vedlikeholdsbehandling.

Ikke like effektivt for alle

Når uønsket hårvekst blir fjernet med laser, brukes laserlys. Dette er en intens, pulserende lysstråle. Varmen fra lysstrålen ødelegger hårsekkene der hårene gror, men bare på hår som befinner seg i en spesiell vekstfase. Det er derfor det er nødvendig med flere behandlinger for også å ødelegge de hårene som i første runde var i en annen vekstfase, men som nå er i den sårbare fasen. Du vil kunne kjenne behandlingen som små stikk, men det skal i følge informasjon ved norske klinikker være lite ubehag forbundet med behandlingen.

Laserbehandling er ikke like effektivt for alle. For å få en best mulig effekt må hårene være mørke, og huden bør være så blek som mulig. For de som har lyse eller grå hår, vil ikke laserbehandlingen ha noen effekt. Det er også avgjørende at det er hår i hårsekken - det vil si at du ikke kan ha vokset, nappet, brukt elektrolyse eller hårfjerningskrem i seks uker før behandlingen. Videre anbefales det å barbere området ca. en uke før behandlingen, for å få en best mulig effekt. Etter behandlingen kan du oppleve litt rødhet og stivhet i huden, men vanligvis blir dette bedre i løpet av noen timer. Du bør unngå sollys på området i flere uker, og når du utsetter området for sol igjen, må du bruke solkrem.

Gravide kan ikke behandles.

Sørg for å gå til en klinikk der behandlingen utføres av godkjent helsepersonell - helst under tilsyn av hudlege. Det har blitt rapportert om skader og uheldige bivirkninger, særlig på klinikker der behandlingen er utført av ikke-kompetent personell.

Trygt men dyrt

I følge en Cochrane rapport1 (samling av vitenskaplige studier om temaet) viser de fleste studier at hårfjerning med laserbehandling har en korttids effekt på opp til seks måneder etter endt behandling. En annen studie konkluderer med det samme, men påpeker at effekten er forbedret med flere behandlinger, og at behandlingen er trygg og effekten overlegen de tradisjonelle hårfjerningsmetodene som barbering, voksing, elektrolyse og så videre2.

Laserne som kom best ut i studiene, var alexandrite og diode lasere. Forfatterne bak Cochrane-rapporten anbefaler at de som ønsker å få fjernet uønsket hår med laser, blir informert om forventet utfall av behandlingen.

Vanlig pris på hårfjerning med laser ved norske klinikker er ca. 3000 kroner for en behandling på legger, 8-900 kroner for en behandling med fjerning av hår på overleppen og 1200-2000 kroner for en behandling med fjerning av hår i bikinilinjen. Med tre til seks behandlinger kan prisen på hårfjerning f.eks. av leggene altså komme opp i nærmere 20 000 kroner.

Vær oppmerksom på at ikke alt utstyr som markedsføres som laser, er laser. Derfor kan behandlingsresultatet være avhengig av hvilket utstyr som brukes (jfr. www.slms.org).

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Haedersdal M, Gøtzsche PC. Laser and photoepilation for unwanted hair growth. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 4. Art. No.: CD004684. Cochrane (DOI)
  2. Haedersdal M, Wulf HC. Evidence-based review of hair removal using lasers and light sources.. J Eur Acad Dermatol Venereol 2006; 20(1): 9-20. PubMed