Informasjon

Øyelokksoperasjoner

Det skilles mellom to typer øyelokksoperasjoner, øvre og nedre.

Øyelokksplastikk er et annet ord for dette kosmetisk kirurgiske inngrepet.

Hva er formålet?

Øyelokksoperasjoner dreier seg i de fleste tilfeller om endre på aldringsforandringer. Ved operasjonen fjernes tunge øyelokk og poser under øynene ved å skjære bort hud og vev fra øvre og nedre øyeparti. Plastikkirurgen kan også flytte og omorganisere underhudsfettet som gjør øyelokkene store og tunge, for å dempe aldringstegnene.

Animasjon av øyelokksløfting

Hvordan foregår operasjonen?

Øvre øyelokksoperasjoner gjøres oftere enn nedre øyelokksoperasjoner. Plastikkirurgen gjør vanligvis et snitt i en hudfold over øyet. Overflødig hud og fettvev blir deretter fjernet for å forhindre tunge, hengende øyelokk. Øyelokksoperasjoner utføres enten alene eller i kombinasjon med en nedre øyelokksoperasjon. Snittet sys igjen med tynn tråd.

Nedre øyelokksoperasjoner skal ta vekk poser under øynene ved å fjerne fettvev. Det gjøres et snitt på innsiden av øyelokket og/eller like under øyevippene på utsiden for å skjule arrene. Også her kan overflødig hud fjernes. Mangel av underhudsfett behandles med fettransplantasjon. Da hentes fett fra andre steder på kroppen og plasseres under huden der det mangler.

Øyelokksoperasjoner tar 90 minutter eller mer, avhengig av hvor mange øyelokk som skal behandles. Du får lokalbedøvelse og eventuelt avslappende medisin.

Kirurgi får ikke mørke ringer rundt øynene til å forsvinne, men inngrepet kan redusere skygger som dannes av store poser under øynene. Øyelokksoperasjoner fjerner heller ikke rynker ved øyekroken. Det er derfor ikke uvanlig å kombinere inngrepet med panneløft, Botox og laserbehandling.

Resultater

Etter operasjonen smøres øynene dine inn med salve, og noen ganger legges det bandasje på. Områdene rundt øyet vil være blått og hovent i 1-2 uker. Det hjelper å sove med hodet høyt samt å kjøle ned med kalde kompresser. Du vil muligens ha behov for å bruke salve og øyedråper i en stund framover. Etter 1-2 dager er du i stand til å se på TV.

Selv om resultatene etter en øyelokksoperasjon er langvarige, vil øyelokkene begynne å henge ned igjen når du blir eldre. Andre kosmetiske behandlinger kan forsinke denne prosessen.

Bivirkninger

Enkelte teknikker som brukes på det nedre øyelokket, kan få øyene til å se sunkne og unaturlige ut. Plastikkirurgen har da fjernet for mye fettvev.

Det kan være lurt å bruke et par store mørke solbriller i tiden etter operasjonen for å framskynde helingsprosessen. Øynene vil være mer lysømfintlige. Sollys bremser også helingen av sårene og lager synligere arr. Solbrillene skjuler ikke minst "blåveiser" og gjør det lettere å være ute i offentligheten. Kontaktlinser kan du nemlig ikke bruke før etter en måned. Du bør beregne å ta 5-10 fridager dersom du skal ta en øyelokksoperasjon. Først etter 10 dager kan du forvente å bli mer komfortabel med å vise deg utendørs. Da har blåfargen blitt borte, men du bør unngå aktiviteter som øker blodtrykket, for eksempel tunge løft.

Mulige komplikasjoner

I likhet med all kirurgi er det en viss risiko til stede. Komplikasjoner kan oppstå, men de forekommer sjelden. Ved øyelokksoperasjoner er midlertidig nedsatt syn, infeksjon, arr, manglende evne til å lukke øyene, tørre øyne og blødning bak øyet de mest relevante komplikasjonene. Det tar omtrent en måned før synet blir normalt igjen, men en blødning bak øyet kan i meget sjeldne tilfeller føre til blindhet. En annen komplikasjon er at du får et ikke-symmetrisk utseende på øynene dine. Plastikkirurgen har da fjernet for mye hud på denne siden.

Har du grønn stær (glaukom) eller generelt tørre øyne som ikke lager nok tårevæske, har du også høyere risiko for å få problemer etter operasjonen.

Les mer om vanlige komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi her!

Utbredelse

Øyelokksoperasjoner er populært hos begge kjønn og er et av de vanligste kirurgiske inngrepene i Norge. I USA var øyelokksoperasjon det nest hyppigste kosmetisk kirurgiske inngrepet som ble utført i 2020. Øyelokksoperasjoner er den mest populære formen for kosmetisk kirurgi hos middelaldrende mennesker (51-64 år).

Vil du vite mer?