Informasjon

Rynkebehandling med botulinumtoksin

Botulinumtoksin fjerner rynker i 3 til 5 måneder ved å lamme bestemte ansiktsmuskler.

Hva er botulinumtoksin?

Botulinumtoksin er betegnelsen på giften botulinum toxin type A. Giftstoffet framstilles fra bakterien Clostridium botulinum som forårsaker botulisme. Stoffet blir mye brukt over hele verden, blant annet til å løse opp smertefulle krampetilstander hos mennesker med hjerneskade og lammelser. Legemidler som inneholder stoffet og som markedsføres i Norge, finner du her. Botulinumtoksin brukes også til behandling av overdreven svette og overaktiv urinblære. Men preparatet er best kjent for å behandle rynker.

Formålet

Botulinumtoksin reduserer synligheten av rynker og furer på pannen, mellom øyebrynene, rundt øynene og smilerynker. Behandlingen kan kombineres med andre stoffer som sprøytes inn i ansiktshuden (filler eller hud-fyllstoff), laserbehandling eller kosmetisk kirurgi. Det finnes flere typer injiserbare fyllstoffer, men den mest vanlige hudfilleren er hyaluronsyre. 

Behandlingen

Det er den muskellammende effekten i giften som utnyttes til å behandle ansiktsrynker. Botulinumtoksin blokkerer et signalstoff nervene i kroppen benytter til å sende meldinger til bl.a. muskler. Dette fører til at nervene ikke får gitt de beskjedene de skal til musklene, og musklene klarer ikke å trekke seg sammen.

Før behandlingen blir ansiktet ditt grundig rengjort. Så sprøytes små doser av botulinumtoksin inn i muskulatur like under huden på utvalgte steder. Ansiktsmusklene som ligger rett under huden, blir lammet. Prosedyren gir lite ubehag og oppleves som små myggstikk. Det tar 10-15 minutter å gjennomføre, avhengig av hvor mange områder som behandles. Du kan merke en mild rødhet i noen timer etter injeksjonen. Det anbefales ikke å massere eller gni seg i ansiktet de første 24 timene etter behandling.

Resultater

Du kan observere at huden glattes ut og rynkene blir mindre synlige. Botulinumtoksin lammer bare de spesifikke musklene som er blitt behandlet. Det er dine dynamiske eller muskelavhengige rynker som blir påvirket. Det er kommet rapporter om at botulinumtoksin også kan lamme muskler utenfor ønsket område, men ved riktig bruk er nok dette sjeldent.

Botulinumtoksin hjelper ikke mot de statiske rynkene som er skapt av sollys eller alder. Laserbehandling kan gi bedre resultater mot denne typen rynker.

Resultatene er ofte synlige etter 3-8 dager, men det kan gå 2-3 uker før du kan se full effekt av behandlingen. Effektene av injeksjonene varer i 3-5 måneder. De fleste gjentar behandlingen 2-3 ganger i året. Den rynkefrie effekten har også en tendens til å vare lenger dersom du får flere behandlinger, fordi musklene blir tynnere av inaktivitet.

Bivirkninger

Det er svært vanskelig å forutse nøyaktig hvordan innsprøytninger med botulinumtoksin vil fungere på dine ansiktsmuskler. Du bør være forberedt på at du kanskje ikke får det resultatet du forventet. Men bivirkninger og sideeffekter etter behandling med botulinumtoksin er uvanlige. Av og til kan pasienter som har fått botulinumtoksin i pannen, oppleve at øyelokkene og øyebrynene henger litt ned. Dette går bort når effekten av botulinumtoksin avtar. Dobbeltsyn og uklart syn opptrer i sjeldne tilfeller. Da bør du oppsøke lege.

Utbredelse

Ikke-kirurgisk kosmetisk behandling har hatt en eksplosiv vekst de siste tiårene. Botulinumtoksin var, ifølge American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), det mest populære ikke-kirurgiske kosmetiske inngrepet i USA. 4,4 millioner behandlinger ble utført i 2020.

Ikke-kirurgiske inngrep som injeksjoner med botulinumtoksin utgjør over 80 prosent av alle kosmetiske prosedyrer som utføres. Rynkebehandling med injeksjon av botulinumtoksin og filler samt hårfjerning med laser er de mest brukte metodene.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Roche Nicolas et. al. Undesirable Distant Effects Following Botulinum Toxin Type A Injection. Clin Neuropharmacol 2008; Sep-Oct; 31(5): 272-80.
  2. American Society of Plastic Surgeons. Plastic Surgery Statistics in USA 2020. www.plasticsurgery.org