Informasjon

Brystforstørrelse med silikon

Brystforstørrelse med silikon blir i Norge stort sett utført ved private klinikker. Omfattende forskning er gjort i forsøk på å avklare om silikonimplantat er farlig eller øker risikoen for kreft.

Brystimplantater anvendes på kosmetisk (estetisk) indikasjon ved brystforstørring. Operasjonen utføres i Norge av privatpraktiserende plastikkirurger og enkelte generelle kirurger med spesiell tillatelse til å drive med kosmetisk kirurgi. Det koster fra cirka 35 000 kroner til vel 60 000 kroner for en brystforstørrelse i Norge. Prisen avhenger av hvilken metode som anvendes.

Brystimplantater anvendes også ved brystrekonstruksjon etter fjerning av bryst som følge av brystkreft og ved medfødte utviklingsfeil i brystene. Brystrekonstruktive inngrep utføres hovedsakelig ved privatklinikker eller ved plastikkirurgiske avdelinger ved sykehusene.

Animasjon om brystrekontruksjon

Det finnes ingen statistikk over antall brystproteser som opereres inn per år i Norge. Allerede i 2005 antok man at mer enn 100 000 norske kvinner hadde silikonbrystimplantater etter brystforstørring eller brystrekonstruksjon1. I Norge har det særlig etter 2012 vært en økning i antall proteseoperasjoner i forbindelse med brystkreftoperasjoner der brystet må fjernes. Fra det året ble det rutine å tilby primær rekonstruksjon med protese til pasienter som måtte fjerne brystet ved brystkreft. I USA har man observert en økning i antall kosmetiske brystforstørrelser på 40 prosent i perioden fra 2000 til 2016. Det er ikke usannsynlig at vi har hatt den samme økningen i Norge. Antall brystforstørrende operasjoner øker, og antall kvinner med silikonbrystimplantater blir stadig høyere.

Hva er silikonimplantater?

Alle brystproteser har et utvendig skall av silikon i flere lag for gi best mulig styrke og tetthet. Fylles dette skallet med silikon, kaller man det en silikonprotese. Det kalles en saltvannsprotese når skallet fylles med saltvann. De fleste kirurger mener at brystproteser fylt med silikongele er tryggest og best. Silikon er et meget stabilt stoff med antatt ubegrenset holdbarhet, og omfattende forskning har vist at stoffet er ufarlig for mennesker. Silikon reagerer i liten grad med kroppens vev. Samtidig har silikon i geléform en konsistens som likner på brystvevets.

Brystimplantater finnes i forskjellige størrelser og former.

Det første silikonbrystimplantatet ble introdusert i 1964. Siden da har det foregått en stadig forbedring av silikonimplantatene slik at de nye implantatene i svært liten grad skader eller forandrer brystene. Silikonbrystimplantater fremstilles nå i mange former og størrelser, hvilket i langt høyere grad har gjort det mulig å tilpasse behandlingen til den enkelte kvinnes behov. I 1990-årene ble de såkalte anatomiske implantatene introdusert. De er dråpeformet og fremstilles i forskjellige høyder og bredder, for å etterlikne brystets naturlige form.

Det finnes også en implantatform som kan utvides ved gjentatte innsprøytinger av saltvann gjennom en ventil. Dette implantatet blir først og fremst benyttet hos kvinner som er operert for brystkreft. Man oppnår da en gradvis uttøyning av huden i brystveggen inntil ønsker brystvolum er nådd.

Neste side