Informasjon

Brystimplantat med silikon

Stadig flere kvinner lever med silikonbrystimplantater, etter brystrekonstruksjon eller etter brystforstørring.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Brystimplantater anvendes på kosmetisk (estetisk) indikasjon ved brystforstørring. Operasjonen utføres i Norge av privatpraktiserende plastikkirurger og enkelte generelle kirurger med spesiell tillatelse til å drive med kosmetisk kirurgi. Det koster vel 30.000 kroner for en brystforstørrelse i Norge.

Brystimplantater anvendes også ved brystrekonstruksjon etter fjerning av bryst som følge av brystkreft og ved medfødte utviklingsfeil i brystene. Brystrekonstruktive inngrep utføres hovedsakelig ved plastikkirurgiske avdelinger ved sykehusene.

Det antas at ca. 100.000 norske kvinner har silikonbrystimplantater etter brystforstørring eller brystrekonstruksjon. Hvert år øker antall kosmetisk brystopererte med cirka 4000. Antall brystforstørrende operasjoner øker, og antall kvinner med silikonbrystimplantater blir stadig høyere.

Er silikonimplantater farlige?

Opp gjennom årene har det vært mye oppmerksomhet omkring de helsemessige sidene ved brystimplantasjonskirurgien. I USA har det siden 1992 vært forbudt å anvende silikonimplantater ved brystforstørring. Dette forbudet ble opphevet i 20061.

Et slikt forbud er ikke innført i Europa eller i Norge, fordi man tross omfattende forskning ikke har kunnet vise at silikonimplantat øker risikoen for sykdom. I Norge anslår man at 90-95% av brystimplantatene inneholder silikon, resten saltvann.