Informasjon

Brystimplantat med silikon

Stadig flere kvinner lever med silikonbrystimplantater etter brystrekonstruksjon eller etter brystforstørring.

Hopp til innhold

Brystimplantater anvendes på kosmetisk (estetisk) indikasjon ved brystforstørring. Operasjonen utføres i Norge av privatpraktiserende plastikkirurger og enkelte generelle kirurger med spesiell tillatelse til å drive med kosmetisk kirurgi. Det koster fra ca. 35.000 kroner til vel 60.000 kroner for en brystforstørrelse i Norge. Prisen avhenger av hvilken metode som anvendes.

Brystimplantater anvendes også ved brystrekonstruksjon etter fjerning av bryst som følge av brystkreft og ved medfødte utviklingsfeil i brystene. Brystrekonstruktive inngrep utføres hovedsakelig ved privatklinikker eller ved plastikkirurgiske avdelinger ved sykehusene.

brystrekontruksjon
Animasjon om brystrekontruksjon

Det finnes ingen statistikk over antall brystproteser som opereres inn per år i Norge. Allerede i 2005 antok man at mer enn 100.000 norske kvinner hadde silikonbrystimplantater etter brystforstørring eller brystrekonstruksjon. I Norge har det vært en økning i antall proteseoperasjoner i forbindelse med brystkreftoperasjoner der brystet må fjernes, fra 2012. Fra det året ble det rutine å tilby primær rekonstruksjon med protese til pasienter som måtte fjerne brystet ved brystkreft. I USA har man observert en økning i antall kosmetiske brystforstørrelser på 40% i perioden fra 2000 til 2016. Det er ikke usannsynlig at vi har hatt den samme økningen i Norge. Antall brystforstørrende operasjoner øker, og antall kvinner med silikonbrystimplantater blir stadig høyere.

Er silikonimplantater farlige?

Opp gjennom årene har det vært mye oppmerksomhet omkring de helsemessige sidene ved brystimplantasjonskirurgien. I USA har det siden 1992 vært forbudt å anvende silikonimplantater ved brystforstørring. Dette forbudet ble opphevet i 20061.

Et slikt forbud er ikke innført i Europa eller i Norge, fordi man tross omfattende forskning ikke har kunnet vise at silikonimplantat øker risikoen for sykdom. I Norge anslår man at 90-95% av brystimplantatene inneholder silikon, resten saltvann.