Informasjon

Vanlige komplikasjoner ved kosmetisk kirurgi

Som oftest vil du ikke oppleve noe ubehag etter kosmetiske operasjoner, men det er alltid en risiko til stede. Her er de vanligste komplikasjonene.

Alltid en risiko

All kirurgi medfører en viss risiko. Det kan være risiko i forbindelse med bruk av narkose, infeksjon og arrdannelse. Komplikasjonene etter kosmetiske inngrep er vanligvis enkle å behandle og fører sjelden til alvorlige problemer ved tidlig oppdagelse. Det er først og fremst faren for arrdannelse som forbindes med kosmetisk kirurgi. Men du bør bli informert om alle mulige bivirkninger og komplikasjoner som kan oppstå ved den kosmetisk kirurgiske behandlingen du har valgt.

Slik forebygger du kirurgiske komplikasjoner

Arr

Kirurgi som innebærer skjæring i huden, gir mulighet for arr. I begynnelsen vil arrene være mer synlige og betente, men etter hvert vil det avta og rødheten svekkes over tid. Det kan dreie seg om uker, måneder eller år avhengig av hvor snittene har blitt gjort og størrelsen på dem. Arr er permanente og vanskelige å fjerne.

Hud- og vevsdød (nekrose)

I et operasjonssår som ikke leges ordentlig, kan huden dø. Såret klarer ikke å lukke seg over tid, området i mellom blir rødt og fuktig. Uten behandling kan vevsdød (nekrose) lage et åpent sår med et synlig arr som er vanskelig å fjerne. Røykere har større sjanse for vevsdød i sår siden tobakksrøyking reduserer blodtilførselen til huden. Dårligere blodtilførsel fører til dårligere leging av sår. Du blir som regel bedt om å kutte ut tobakksrøykingen i en periode før og etter operasjonen.

Blodansamling under huden (hematom)

Det er normalt at blodet samler seg under huden der kirurgen har brukt skalpellen. Men uten behandling kan dette også føre til at huden dør (nekrose) og gir arr. Ansamlinger av andre kroppsvæsker forsvinner i de fleste tilfeller av seg selv, men store væskeansamlinger kan tømmes av lege.

Infeksjoner

Jo mer omfattende operasjonen er, desto større er risikoen for komplikasjoner. Mennesker med dårlig helse (hjerte- og karsykdommer, diabetes og nedsatt immunforsvar) og overvektige er i risikogruppen.

Du kan lese om infeksjoner i forbindelse med kirurgi her!

Vil du vite mer?