Informasjon

Penisbrudd

Penisbrudd kan oppstå ved uhell som følge av masturbasjon, aggressiv eller akrobatisk sex. Tilstanden fører til sterke smerter og betydelig blødning i penis. Ved tidlig kirurgisk behandling er prognosen god.

Penis er en meget blodårerik struktur. Foruten flere blodårer består penis av tre såkalte svamplegemer, to corpora cavernosa som ligger side ved side i hele penis lengde, og corpus spongiosum på undersiden. Urinrøret går gjennom dette siste svamplegemet. Svamplegemene er omgitt av en sterk bindevevshinne som kalles tunica albuginea.

Lengdesnitt av mannlige kjønnsorgan

Ved ereksjon øker den arterielle blodtilførselen til penis raskt, og det svampaktige vevet i sylindrene fylles med blod. Trykket inne i sylindrene øker, særlig de to corpora cavernosa, noe som gjør penis stiv og lengre. Samtidig vil det økte trykket hindre at venøst blod tømmer seg ut av penis fordi disse blodårene klemmes sammen.

Hvordan kan et penisbrudd oppstå?

Det høres kanskje merkelig ut at det går an å brekke penis, men i erigert (stiv) tilstand kan det oppstå brudd i penis.

Under ereksjon er penis full av blod. Hvis den erigerte penis plutselig bøyes kraftig, kan det føre til at bindevevshinnen som omgir svamplegemene, kan sprekke og rives over. Resultatet kalles et penisbrudd. Skaden kan skyldes uhell ved samleie, eller i noen tilfeller kraftig masturbasjon.

Tilstanden er sjelden.

Symptomer

I det bruddet oppstår, vil du og eventuell partner kunne høre en tydelig knekkelyd, og du vil umiddelbart få sterke smerter i penis. Ereksjonen forsvinner, men ganske fort hovner penis som følge av en kraftig bloduttredelse inne i penis, under huden. Bloduttredelsen gjør at penis raskt blir sterkt misfarget. Noen, cirka 20 prosent, vil samtidig få skade på urinrøret. Det merkes ved at det kommer blod ut urinrørsåpningen og at det er blod i urinen. Dersom urinrøret rives helt over, vil man ikke kunne late vannet.

Behandling

Behandlingen er operasjon. Før operasjonen vil det vanligvis bli utført en MR-undersøkelse som kan bekrefte diagnosen, fastslå nøyaktig hvor skaden er og kartlegge omfanget av skaden. MR kan også avklare om det i det hele tatt er påkrevd med operasjon.

Brudd på penis skal hurtigst mulig til sykehus hvor man opererer raskt. Operasjonen innebærer å tømme ut blodansamlingen, sy igjen riften i bindehinnen og eventuelt sy sammen urinrøret dersom det er overrevet.

Prognose

Tidlig operasjon gir i de fleste tilfeller et godt resultat uten fremtidige problemer.

Det er funnet at omtrent ti prosent vil få en permanent skjevhet av penis, og noen plages med samleiesmerter. Færre enn to prosent blir impotente etter operativ behandling.

Vil du vite mer?