Informasjon

Laparotomi ved kvinnesykdommer

Laparotomi er et inngrep i bukhulen der bukveggen åpnes slik at kirurgen får god plass til å utføre kompliserte kirurgiske inngrep.

Informasjonen er utarbeidet i samarbeid med Norsk Gynekologisk Forening.

De vanligste gynekologiske operasjoner som utføres ved åpning av bukveggen, er fjerning av livmoren, eller cyster og svulster på eggstokkene. Vanlige årsaker til at livmoren fjernes, er muskelknuter og blødningsforstyrrelser. Noen ganger fjernes livmoren og eggstokkene på grunn av kreft. Det kan være vanskelig å avgjøre om cysten/svulsten er godartet under inngrepet.

Før operasjonene vil legen snakke med deg. Du får da utfyllende informasjon, og dere diskuterer hva som er best å gjøre i ditt tilfelle. Hvis det dukker opp uventede funn under operasjonen, kan det være nødvendig å utvide inngrepet.

Operasjonen

Livmor, eggstokker, eggleder og skjede

Laparotomi er en fellesbetegnelse på alle kirurgiske inngrep der bukhulen åpnes. Operasjonen foregår vanligvis i narkose. Snittet legges oftest på tvers nederst i magen ("bikinisnitt"), eventuelt på langs i midtlinjen nedover fra navlen. Hvor snittet legges, er avhengig av hvilken operasjon som skal utføres, livmorens eller cystens/svulstens størrelse, tidligere operasjoner, kjente sammenvoksninger, overvekt etc.

Ved godartede cyster og svulster i eggstokkene er det ofte tilstrekkelig å fjerne bare en del av eggstokken. Selv om èn hel eggstokk må fjernes, inntrer det ingen forandring som merkes hvis du har den andre eggstokken bevart.

Ved kreft er det nødvendig å fjerne både livmor og eggstokker. Ved vanskelige forhold kan det også noen få ganger være nødvendig å legge fram tarmen, det vil si å la tarmen munne ut gjennom bukveggen (en stomi).

Ved godartede lidelser i livmoren kan enten hele livmoren fjernes, eller livmorhalsen kan stå igjen.

Komplikasjoner

Blødning under eller etter inngrepet og infeksjoner kan forekomme. I sjeldne tilfeller kan urinleder, urinblære eller tarm bli skadet. Dette skjer spesielt hvis det foreligger sammenvoksninger. Av og til oppstår det nerveskader, (spesielt i hudnerver). Blodpropp kan også oppstå selv om det blir gitt forebyggende medisin.

Enhver narkose medfører også en viss risiko.

Etter inngrepet

Dagen etter operasjonen fjernes kateter fra blæren. Du får kvalmestillende og smertestillende medisin ved behov.

Sykehusoppholdet varer vanligvis i tre til seks dager og sykemelding varer i en til seks uker.  

Utflod og blødning er vanlig etter operasjonen. Ved større blødning, feber eller sterke smerter, kan du kontakte vakthavende lege ved avdelingen. Samleie bør unngås så lenge det er blødning fra skjeden. Ved fjerning av hele livmoren opphører menstruasjonen. Hvis eggstokkene er fjernet, kan det være aktuelt med hormonbehandling.

Ved tegn på blærekatarr kontakter du egen lege med urinprøve.

Alt som blir fjernet, blir mikroskopisk undersøkt. Dersom ytterligere behandling er nødvendig, blir du kontaktet. Legen din får alltid brev om hva som er gjort. Hvis du ikke har fått med deg all informasjon, eller har flere spørsmål, er det alltid mulig å spørre en gang til.