Informasjon

Mammografi

Mammografi er en røntgenundersøkelse som framstiller brystvevet slik at forandringer som kan være uttrykk for brystkreft, lar seg avbilde.

Brystene

Mammografi, cyste
Mammografi, cyste

Brystene betegnes på fagspråket for mammae. De består av et omfattende nett av melkekjertler og utførselsganger som ender i brystvorten. Egenundersøkelse av brystene anbefales for alle kvinner. På den måten blir kvinnen kjent med hvordan brystene er, og hun vil raskere bli oppmerksom dersom det oppstår en forandring.

Kuler i brystene forekommer ofte og de aller fleste er godartede. Det kan være væskefylte kuler (cyster) eller bindevevs-kuler (fibroadenomer). Godartede kuler har ofte så typiske trekk at de lett lar seg gjenkjenne når legen undersøker brystene. De har glatt overflate, er lett å avgrense, har myk og elastisk fasthet. Forandringer med uregelmessig overflate, påfallende hard konsistens og som er vanskelig å avgrense fra annet vev er funn som tilsier at videre undersøkelser er påkrevet. Mammografi er da som regel den første undersøkelsen som gjøres.

Neste side