Informasjon

Røntgen av magesekk og tolvfingertarm

Undersøkelsen fremstiller form, posisjon, slimhinnefolder, sammentrekninger og bevegelser av magesekken og øvre del av fordøyelseskanalen.

Magesekk og tolvfingertarm

Magesekken
Magesekken
Magesekk med magesår

Fra spiserøret kommer maten over i magesekken (ventrikkelen) (se figur). En fylt magesekk rommer vanligvis ca. 1,5 liter. Den ligger øverst i midtre del av bukhulen og har en avlang og krummet fasong. Magesekken har en kort og en lang side, og den smalner av før den går over i tolvfingertarmen (duodenum). Saltsyre og stoffer som starter nedbrytingen av føden (eks. pepsin), lages i slimhinnen i magesekken. Slimhinnen er kledd med et beskyttende slimlag som hindrer saltsyren i å etse hull på magesekken. Den nedsvelgde maten eltes ved at magesekken trekker seg sammen og utvider seg (såkalt peristaltisk aktivitet). Tolvfingertarmen har en C-form og er ca. 25 cm lang. Gallegangen og utførselsgangen til bukspyttkjertelen tømmer seg i tolvfingertarmen. Både galle og bukspytt er nødvendig for nedbrytningen av føden i tarmen.

Et magesår oppstår enten i magesekken eller i tolvfingertarmen (se figur). Sår i tolvfingertarmen forekommer ca. 5 ganger så hyppig som sår i magesekken.

Neste side