Informasjon

Bivirkninger ved strålebehandling

Fordi strålebehandlingen påvirker normalt vev i behandlingsfeltet, vil strålebehandling gi bivirkninger.

Hopp til innhold

Under behandlingen

All stråling er i større eller mindre grad forbundet med bivirkninger. Men folk reagerer forskjellig på strålebehandling. Noen føler seg uvell før strålebehandlingen starter på grunn av sykdommen, en nylig operasjon eller ved å ligge på sykehus. Andre føler seg ikke uvelle i det hele tatt og har ofte ingen problemer under behandlingen.

Ettersom behandlingene skrider fremover, kan du oppleve at du føler deg mer sliten enn normalt. Du må skjære ned på antall timer du arbeider eller begrense sosiale og sportslige aktiviteter. Sørg for at du får nok hvile, og ta i mot tilbud om hjelp med hverdagslige oppgaver og arbeid i hjemmet.

Du kan også oppleve at noen dager er gode og andre dårlige, det er svært vanlig. Har du bekymringer eller bare ønsker å prate, vil sykehuslegen, stråleterapeuten eller sykepleieren gjerne hjelpe deg.

Tilstanden din vurderes regelmessig av stråleterapeuten under behandlingen, og du vil treffe legen innimellom.

IMRT

Bivirkninger

Fordi strålebehandlingen påvirker normalt vev i behandlingsfeltet, vil strålebehandling gi bivirkninger. Bivirkningene avhenger av hvilken del av kroppen som behandles, hvor stort området er og stråledosene. Dersom du får eller har fått cellegift i forbindelse med strålebehandlingen, vil du lettere kunne få en strålereaksjon.

De fleste bivirkningene er forbigående. De opptrer på ulike tider under behandlingen og forsvinner i ukene etter at behandlingen er slutt. Mange opplever at de ikke har problemer i det hele tatt. Legen vil orientere deg om mulige forbigående eller varige bivirkninger før behandlingen starter. Underveis i strålebehandlingen kan det være ønskelig å sjekke blodprøver for å se hvordan helsetilstanden din er.

Tretthet

Tretthet og slapphet er ganske vanlig, særlig mot slutten av behandlingen. Dette kan vare ved en tid. Det kan være nødvendig for deg å finne måter du kan spare energi på for å klare hverdagslige aktiviteter. Det hjelper med litt ekstra søvn. Prøv gjerne å ta en tur ut i frisk luft. Du kan arbeide som vanlig hvis du er i form til det. I prinsipp kan du leve som før.

Kvalme

Kvalme kan oppleves av noen under behandlingen. Det avhenger av hvilken del av kroppen som behandles. Det er mest vanlig ved stråling mot hjerne, hode/hals- og magetarm-regionen. Noen føler seg kvalm ved starten av behandlingen, men opplever at kvalmen forsvinner i løpet av en dag eller to. Andre føler seg kvalm senere under behandlingen. Si fra dersom du har plagsom kvalme. Det finnes kvalmestillende medisiner som kan hjelpe deg, og det er svært sjelden at strålebehandling må utsettes på grunn av kvalme. Frisk luft og rikelig med drikke kan også redusere plagene. Spis små og hyppige måltider samt unngå fet og søt mat.

Prøv å spise godt under behandlingen og drikk omkring to liter væske om dagen. Dette kan være et problem dersom du er kvalm, sliten eller bruker mye tid på å reise frem og tilbake til sykehuset. En kostholdsekspert på sykehuset kan hjelpe deg med å planlegge måltidene og kan gi deg gode råd om hva du bør spise. (Det finnes en rekke informasjoner om dette i Norsk Elektronisk Legehåndbok.)

Hudreaksjoner

Du får råd om hvordan du skal beskytte huden i strålefeltet før behandlingen starter. Under behandlingen kan huden bli rød og sår (som ved solbrenthet), og det er viktig ikke å irritere den ytterligere. Enkelte steder på kroppen er huden tynnere og sartere enn andre steder, og den blir derfor lettere sår ved bestråling. Du kan vaske strålefeltet forsiktig og bruke en mild såpe og klappe huden tørr. For å lindre kan du smøre strålefeltene etter behandlingen med f.eks. Apobase (blå), Spenol eller Aloe Vera 99% (kun apotekvare). Ikke bruk deodoranter, parfymer eller lotion på huden utover det som anbefales fra dem som behandler deg. Varsle fra dersom du får hudproblemer. Legen kan eventuelt skrive ut resept på en salve eller krem som kan lindre.

Det kan være mer komfortabelt for deg å ha på løse, ikke stramtsittende hverdagsklær. Har du tusjmerker på huden, kan de smitte over på klærne. Fargeflekkene kan fjernes med et biologisk vaskemiddel.

Ledd- og muskelplager

Av og til opplever pasienter som får strålebehandling mot områder med ledd eller muskler, at de blir stive. Det kan skje når som helst opptil to år etter at behandlingen er over. Regelmessig gymnastikk med disse leddene og musklene kan forebygge stivhet. Eventuelt kan du få råd fra en fysioterapeut.

Senfølger

Enhver bivirkning som utvikler seg på lang sikt, og som kan gi varige mén, avhenger av hvilken del av kroppen din som har blitt behandlet, og dosen med strålebehandling du har mottatt. En rekke andre faktorer kan også spille inn. Legen kan forklare deg om disse bivirkningene og om sjansen for at de skal inntre.

Hva skjer når strålebehandlingen er avsluttet?

Noen av virkningene fra strålebehandlingen kan vare i noen måneder etter at behandlingen er avsluttet. Men gradvis vil du føle deg som før, men det er fortsatt viktig at du får nok hvile og spiser godt.

Du vil få timer til kontroll hos legen som følger med utviklingen din. Ettersom tiden går, vil det vanligvis gå lengre tid mellom hver kontroll. Skulle det likevel skje noe før neste time, bør du ta kontakt for å få en tidligere time.

Fastlegen din vil få tilsendt en fullstendig rapport om behandlingen din.

Vil du vite mer?

Kostråd