Informasjon

Strålebehandling mot brysthulen eller brystene

Strålebehandling mot brysthulen eller brystene kan medføre bivirkninger som håravfall, hudforandringer, luftveisplager.

Bivirkninger

Du vil sannsynligvis oppleve noen av de generelle bivirkningene som følger med strålebehandling. Det kan også oppstå spesielle bivirkninger etter cirka to til tre ukers behandling.

Håravfall

Alt som er av hår i behandlingsfeltet, vil gradvis falle av. Kvinner som får behandling mot brystområdet, kan også få behandling mot armhulen. I så fall vil du miste håret her. Pleier du å barbere vekk håret i armhulen, slipper du å gjøre det. Hårtapet er vanligvis forbigående, og håret vokser ut igjen i månedene etter at behandlingen er ferdig. Ved høye stråledoser kan hårtapet bli varig.

Hudforandringer

Huden i behandlingsområdet kan forbigående endre farge og konsistens gradvis etter at behandlingen startet. Den kan se og føles øm og sår ut. Hudirritasjonen kan vedvare, eventuelt øke i to til tre uker etter behandlingen er avsluttet. Du kan vaske området som normalt, men det må gjøres på en skånsom måte. Å dusje er utmerket. Bruk lunkent vann og en mild og uparfymert såpe. Ikke frotter huden i behandlingsfeltet, klapp deg tørr i stedet. Bading i badekar eller svømmehall bør unngås så lenge huden er irritert, siden dette kan øke irritasjonen.

Strålebehandling påvirker alle svettekjertlene i i behandlingsfeltet og stopper svettingen. Dette kan være forbigående, men hos noen blir det en varig forandring. Dersom huden er irritert og klør, kan det lindre å pudre seg med babypudder. Unngå deodorant dersom armhulen er med i strålefeltet.

Huden din kan bli svært tander og du bør ikke utsette den for sol og kald vind. Bruk bomullstøy for å beskytte det området som behandles. Dersom nakken eller halsen er sår, dekk området med et mykt skjerf, ikke bruk skjorte med trang snipp eller slips. Ikke legg varmtvannsflasker eller ispakker på behandlingsområdet.

I behandlingsperioden må du unngå å sole det bestrålte området. I løpet av det kommende året bør du dekke til det bestrålte området eller bruke solkrem med høy beskyttelsesfaktor (faktor 20-30). Ellers kan du sole kroppen som vanlig.

Bekledning

Ha på deg løse, komfortable klær i behandlingsperioden. Kvinner kan føle det mer komfortabelt uten brystholder og med løstsittende klær. Bomulls- eller silkeklær kan redusere irritasjonen. Brystprotese kan gi ubehag og kan erstattes forbigående med en lettere og mykere protese.

Tusjmerker på huden kan smitte over på klærne. Fargene kan fjernes med biologisk vaskemiddel.

Fysisk aktivitet

Forsøk om du klarer å være i noe fysisk aktivitet. Har du fått fjernet et bryst og har fått instruksjon i øvelser du bør gjøre, bør du fortsette med disse.

Luftveisproblemer

Du kan utvikle tørrhoste og av og til kortpusthet som følge av strålebehandling. Legen kan skrive ut hostemedisin som kan hjelpe mot dette. Hosten og kortpustheten vil vanligvis bedre seg i månedene som følger etter opphørt behandling, men i enkelte tilfeller kan noe kortpusthet bli varig.

Hva med å spise og drikke?

Du bør være i stand til å spise og drikke som normalt. Men noen kan føle seg kvalme mens de mottar strålebehandling mot brysthulen eller brystområdet. Dette kan lindres med reseptbelagt kvalmestillende medisin.

Avhengig av hvor behandlingsområdet er, kan noen få sår hals som gjør det vanskelig å svelge. Også her finnes det reseptbelagt medisin som kan lindre.

Husk å drikke cirka to liter væske om dagen.

Vil du vite mer?