Informasjon

Brystkreft, varselstegn

De fleste kuler som oppdages i brystene, er ufarlige. Men oppdager du en ny kul som du er usikker på, bør du få den vurdert av lege.

Illustrasjonsfoto

Symptomer og tegn som kan tyde på brystkreft

Brystkreft i de tidligste faser kan man verken se eller merke. Som regel oppdages brystkreften før den rekker å medføre noen symptomer eller plager, enten ved at den oppdages gjennom en rutineundersøkelse eller fordi du ved en tilfeldighet har kjent en klump i brystet. Funn av en kul i armhulen som ikke forsvinner, kan også være tegn på at noe er galt. Andre mulige symptomer kan være endringer med brystvorten eller forandringer i huden over brystene.

brystkreft
Animasjon av brystkreft

Utflod fra brystvortene er ikke uvanlig, og er som regel ikke forbundet med kreft. Dersom kun det ene brystet produserer væske, at væsken er blodtilblandet eller blank/lettflytende er risikoen større for at det kan være brystkreft.

Andre mulige forandringer i brystet er rødhet/misfarging av brystet, endringer i brystets fasthet eller usymmetriske rynker eller søkk i huden. Disse forandringene kan være helt uskyldige, men de kan en sjelden gang skyldes kreft.

Når bør du søke lege?

Brystkreft utvikler seg over månder og år, men straks kreftsykdommen er oppdaget, er det ønskelig å behandle den så raskt som mulig. Årsaken til dette er at kreften er vanskeligere å behandle jo lengre den er kommet. Varselstegn som tilsier at du bør oppsøke lege, omfatter:

  • Dersom du oppdager en kul i brystet
  • Dersom du opplever en kul i armhulen eller over kragebeinet som ikke forsvinner i løpet av 1-2 uker
  • Dersom du plutselig opplever utflod eller blod fra brystet
  • Dersom brystvorten din plutselig går fra å være utoverrettet til å bli inntrukket. Inntrukne brystvorter kan være normalt for enkelte.
  • Uregelmessigheter, hevelser eller søkk i huden, eller endringer av hudens farge eller utseende. Rødhet og hevelse over brystet skyldes oftest en infeksjon, men bør like fullt kontrolleres snarlig av lege, da også infeksjoner kan trenge behandling

Om du er usikker på noe av dette, bør du uansett kontakte og rådføre deg med helsepersonell

egenundersøkelse av brystene
Animasjon om egenundersøkelse av brystene

Hvis du har en nær slektning (mor, søster, datter) som har utviklet brystkreft, og særlig om det skjedde i ung alder, kan det hende at du trenger særlig oppfølging - ta kontakt med legen din for å drøfte dette. Brystkreft i fars slekt er også av betydning.

Vil du vite mer?