Informasjon

De siste timene av livet

Hva skjer i livets siste timer? Og hvordan kan du som pårørende håndtere det som skjer på en best mulig måte?

Når livet til en du er glad i går mot slutten, vil det skje mange ting som kan virke skremmende for deg som er pårørende. I denne artikkelen har vi beskrevet vanlige forandringer. I tillegg gir vi deg noen råd for å klare å gi din kjære en så god avslutning på livet som mulig.

Av alle mennesker som dør, er det bare et fåtall som dør plutselig og uventet. I følge amerikanske tall vil de fleste, hele 90 prosent, dø etter lang tids sykdom der de gradvis blir dårligere, frem til en aktiv dødsfase inntreffer. Mange av oss har uvirkelige og overdrevne følelser og tanker om hva døden er, og hvordan det er å dø. I stor grad vil vi da være påvirket av film, TV, bøker, teater eller andre dramatiske beretninger om døden. Derfor kan det være lurt å sette seg inn i hva som faktisk skjer når det går mot slutten, og hvorfor de ulike tingene skjer.

Ikke vær redd for å stille spørsmål

Når noen som står deg nær ligger for døden, bør det legges til rette for at den døende, familien og andre pårørende skal få mest mulig privatliv og tid sammen. Samtidig vil den døende trenge vedvarende kvalifisert pleie på slutten. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller komme med ønsker til legen eller annet helsepersonell. Hva du, familien og den døende selv ønsker, vil variere, derfor er det så viktig å si fra hvis det er noe spesielt du/dere ønsker eller lurer på.

Legen kan kanskje gi dere et svar på omtrent hvor lang tid av livet som er igjen. Men husk at det er umulig for legen å gi dere et nøyaktig svar. Noen ser ut til å vente med å dø. Kanskje venter de på et spesielt besøk, en viktig hendelse som en spesiell høytid, bursdag eller lignende, for så å dø kort tid etter denne hendelsen. Andre kan oppleve uventede forbedringer og leve lenger enn forventet. Noen få ser ut til å bestemme seg for å dø og gjør dette veldig fort, kanskje bare på noen få minutter.

Neste side