Informasjon

Kreft og sex - hjelpemidler

For mange kreftpasienter kan seksuallivet bli bedre og mer tilfredsstillende om de tar i bruk noen av de hjelpemidlene som finnes. Det er imidlertid mange som kvier seg for å gjøre dette.

Innledning

For mange kreftpasienter kan seksuallivet bli bedre og mer tilfredsstillende om de tar i bruk noen av de hjelpemidlene som finnes. Det er imidlertid mange som kvier seg for å gjøre dette. Noen forbinder seksuelle hjelpemidler med svært så uerotisk teknologi - mens andre assosierer dem med pornoforretninger og snuskete postordresalg.

Man kan vel til en viss grad si at disse holdningene slår hverandre i hjel. Noen av hjelpemidlene er ikke mer uerotiske enn at mange friske mennesker synes de setter en spiss på et helt normalt seksualliv, og ikke mer snuskete enn at Sosialdepartementet nå går inn for at innkjøp på medisinsk grunnlag skal dekkes gjennom folketrygden. Svært mange mennesker som har overkommet sine tabuforestillinger forteller at livskvalitet og samliv er blitt bedre, og at de har fått god uttelling for å bearbeide holdninger og fordommer de hadde i utgangspunktet. Som andre uvante ting krever også tekniske hjelpemidler en tilvenning, men vanligvis blir de etter hvert en naturlig del av samlivet. Som i så mange andre sammenhenger er åpenhet og vilje til å snakke sammen det viktigste bidraget til denne prosessen.

Ofte vil legen, en sykepleier, ergo- eller fysioterapeut kunne gi nærmere opplysninger om hva som finnes av utstyr og hvordan det brukes. Hvis ikke kan man henvende seg til et kontor for seksualopplysning, eller til RFSU Medic. Se også om "nyttige adresser" i slutten av denne pasientinformasjonen.

Vibratorer og massasjeapparater

Det finnes massasje- og vibrasjonsapparater i mange forskjellige utforminger, både for kvinner og menn. Noen er helt nøytrale å se til, mens andre er formet mer eller mindre som kjønnsorganer. Apparatene gir en kraftig stimulering av følsomme områder på kroppen. Dette kan være en god hjelp til å få ereksjon hos menn med potensproblemer. Utstyret kan også brukes til å fremkalle både lyst og orgasme hos kvinner så vel som menn, og er ofte effektivt når følsomheten er nedsatt eller man av andre grunner trenger eller ønsker en kraftigere stimulering enn det man vanligvis oppnår.

Glidemidler

Tørr skjede er en vanlig bivirkning ved flere former for kreftbehandling, og gjør samleie til en ubehagelig opplevelse for kvinnen. Problemer kan avhjelpes med et glidemiddel som er spesielt utviklet for formålet, og som selges på apotekene. Et alternativ er å bruke eksplorasjonskrem av den typen gynekologer benytter. I begge tilfeller dreier det seg om uparfymerte kremer uten tilsetninger som kan føre til irritasjon og allergiske reaksjoner. Derimot skal man unngå å bruke vaselin, olje eller lignende produkter, som øker faren for irritasjon og soppinfeksjon i vagina.

Midler ved impotens

Det finnes flere typer hjelpemidler for menn med ereksjonsproblemer. Hvilke som passer den enkelte er både en smakssak og avhengig av hvor alvorlig problemet er.

I mange tilfeller vil det være tilstrekkelig å stimulere penis med et massasjeapparat, og eventuelt forlenge varigheten av ereksjonen med en pubisring, dvs. en elastisk ring som festes innerst på kjønnsorganet og begrenser blodstrømmen ut av dette.

Hvis ikke massasjeapparatet gir tilstrekkelig virkning vil ofte en ereksjonspumpe være en god løsning. Denne virker ved at et rør plasseres rundt mannens kjønnsorgan. Luften pumpes ut, og undertrykket rundt penis gjør at det presses mer blod inn enn normalt. Når kjønnsorganet på denne måten er blitt stivt plasseres en pubisring ved roten, slik at ereksjonen holder seg en tid. Samleiet kan så gjennomføres på normalt vis.

Også støttekondomer er basert på bruken av undertrykk. Her oppstår dette imidlertid ved at luften suges ut av et spesialtilpasset kondom, som beholdes på under samleiet. Følsomheten blir derfor redusert. En annen mulighet er å bruke et ereksjonsfremkallende legemiddel som sprøytes inn i penisskaftet. Dette er en metode som har vært til hjelp for mange. Den forutsetter riktignok at mannen eller hans partner lærer å sette sprøyten selv, men dette er ikke vanskeligere enn det er for en diabetiker å sette insulinsprøyter. Hvis man er interessert i å prøve metoden bør man kontakte en urolog.

I noen tilfeller av varig impotens kan det være aktuelt å operere inn en protese i penis. Det finnes to hovedtyper; den ene har form av en bøyelig stang, slik at kjønnsorganet kan bøyes opp eller ned etter behov. Den andre typen er en elastisk og oppblåsbar protese, som før samleiet fylles fra et reservoar plassert i bukhulen eller pungen. En lege, særlig en spesialist i urologi, kan gi nærmere informasjon om disse implantérbare protesene.

Vil du vite mer?

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.