Informasjon

Menn og kreft

Hvis du liker å leve livet, pass på at du ikke dør av det. Har du ett av disse symptomene bør du gå til lege.

Informasjonen er utarbeidet av Den Norsk Kreftforening

Munn/hals/stemmen

Å miste stemmen når du er forkjølet, eller å ha munnsår iblant, er helt normalt og skjer de fleste. Det finnes mange "ufarlige" årsaker til disse symptomene, men også kreft i leppene, munnen, svelget og strupehodet kan gi slike symptomer.

Hva bør du gjøre?

Hvis stemmen blir hes uten spesiell grunn og ikke har bedret seg innen to uker, eller hvis du får sår på leppene eller i munnen, bør du oppsøke lege. Disse tidlige symptomene kan virke som småting, og ofte er de det. Du kan likevel ha veldig mye å tjene på å bli helt sikker.

Hoste

Å hoste er en normal kroppsrefleks for å rense lunger og hals. Å hoste er en vanlig reaksjon, spesielt hos røykere, og er vanligvis forårsaket av en mindre infeksjon.

Hva bør du gjøre?

Hvis du har en hoste du ikke blir kvitt, som forårsaker smerte, eller har oppstått uten grunn, bør du oppsøke lege. Hoster du blod, må du få det undersøkt med en gang. Hvis du blir kortpustet, bør også det undersøkes. Alle disse symptomene kan være tegn på lungekreft .

Problemer med fordøyelsen og/eller avføring

Fordøyelsessystemet går fra munnen til endetarmen. Noen symptomer fra fordøyelsessystemet, som mageknip og diaré , går raskt over av seg selv. Symptomer som følelsen av at du ikke har tømt deg etter du har vært på toalettet, forandringer i fordøyelsen som forstoppelse og diaré, blod i avføringen , vedvarende mageknip, kolikk eller luft i magen, skal du ta alvorlig.

Hva bør du gjøre?

Alle de overnevnte symptomene er gode grunner til å oppsøke lege. Symptomene du har kan virke trivielle, og det er sjelden det viser seg å være kreft. Men om så skulle være, har du større sjanse til å klare deg dersom kreften oppdages tidlig. Har du mistanke, bør du få tatt en avføringsprøve.

Blod i urinen

Blod i urinen kan være forårsaket av infeksjoner, sår, "steiner" i nyrene eller blæren. Men det kan også være tegn på nyrekreft eller kreft i urinblæren.

Hva bør du gjøre?

Det er aldri normalt å ha blod i urinen. Kontakt legen din om det skulle skje. Kreft i urinblæren og nyrekreft er lettere å helbrede dersom de blir oppdaget på et tidlig stadium.

Problemer med urinering

Når menn blir eldre, blir urinstrømmen tregere, og blæren må tømmes oftere. Dette er vanligvis fordi prostatakjertelen , som ligger like under urinblæren, vokser med alderen og hindrer urinstrømmen. Dette er som oftest en godartet vekst, men prostatakreft kan gi de samme symptomene.

Hva bør du gjøre?

Hvis du har symptomer som bekymrer deg, eller som er irriterende, bør du oppsøke lege.

Kuler på testiklene

Smerte i testiklene , en unormal kul eller hevelse på testiklene, kan ha mange årsaker. Et slag eller en infeksjon kan forårsake disse symptomene. Men hvis et symptom vedvarer kan det være tegn på testikkelkreft .

Hva bør du gjøre?

Undersøk testiklene dine selv, og gjør deg kjent med form og størrelse. Hvis en av dem forandrer størrelse, eller en kul utvikler seg, bør du oppsøke legen din med én gang. Nesten alle tilfeller av testikkelkreft kan helbredes om de blir behandlet tidlig.

Føflekker som forandrer seg eller sår som ikke gror

Hvis en føflekk forandrer farge, form, vokser, klør eller blør, kan det være føflekkreft . Hvis du får et sår som ikke gror, kan også det være et tegn på hudkreft.

Hva bør du gjøre?

Undersøk huden din. Bli godt nok kjent med huden din til å oppdage forandringer. Husk å sjekke ryggen og baksiden av lårene. Oppdager du noe som ikke var der før, eller som har forandret seg, bør du få det undersøkt hos legen.

Kuler

Når man jobber, leker eller utøver idrett, er det fort gjort å få slag mot kroppen. Det er noe helt annet når en kul plutselig og uventet oppdages i lysken, armhulen, halsen eller et annet sted.

Hva bør du gjøre?

Oppsøk legen selv om det virker trivielt. Hvis du finner en kul, bør den undersøkes. Spesielt hvis du samtidig føler deg trett, svetter uvanlig mye eller opplever et uforklarlig vekttap.

Vil du vite mer?