Informasjon

Celleforandringer i livmorhalsen

Celleforandringer kan være forstadier til kreft i livmorhalsen. Påvisning av celleforandringer gjør det mulig å gripe inn på et tidlig tidspunkt med tiltak som kan forhindre kreft.

Hopp til innhold

  1. Hva er celleforandringer i livmorhalsen?
  2. Årsaker
  3. Diagnostikk
  4. Behandling
  5. Forebygging
  6. Vil du vite mer?

Vis hele teksten

Hva er celleforandringer i livmorhalsen?

Indre kvinnelige kjønnsorganer
Indre kvinnelige kjønnsorganer

Celleforandringer kan være forstadier til livmorhalsekreft. Med forstadier menes forandringer som kan utvikle seg til kreft. I de fleste tilfeller vil celleforandringer ikke utvikles til kreft, men gå tilbake etter behandling eller før behandling blir nødvendig.

Visste du at det finnes en vaksine som beskytter mot kjønnsvorter?

I Norge får alle kvinner mellom 25 og 69 år tilbud om å delta i screening mot livmorhalskreft, som utføres ved at det tas en celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. (Noen kvinner vil få tilbudet hvert 5. år - les mer om dette under).

Celleprøven kan være normal eller vise celleforandringer. Celleforandringene følger en trappemodell hvor de stegvis går fra lette forandringer til mer alvorlige, med livmorhalskreft i toppen av trappen. Celleforandringene kan underveis i trappen snu, slik at selv ved alvorlige celleforandringer, kan cellene bli normale igjen uten behandling. Dersom celleforandringene med tiden ikke normaliseres, eller ikke "snur i trappen", er behandling nødvendig. Det er dette som oppdages ved å ta regelmessige prøver i screeningprogrammet mot livmorhalskreft.

celleforandringer i livmorhalsen
Animasjon av celleforandringer i livmorhalsen