Informasjon

Eggstokkreft (NEL)

Kreft i eggstokkene er ofte en diagnose som stilles sent, fordi sykdommen gir få og vage symptomer tidlig i forløpet. I mange tilfeller har sykdommen spredt seg når diagnosen stilles.

Kreft i eggstokkene

8171-2-livmoder.jpg
Kvinnens indre kjønnsorganer

Kreft i eggstokkene er den tredje hyppigste form av gynekologisk kreft i Norge (brystkreft og livmorkreft er på henholdsvis første- og andreplass). Omtrent seks ganger flere får brystkreft.

Eggstokkreft kan stamme fra ulike vevstyper i eggstokken, og det betyr at det finnes flere forskjellige former av eggstokkreft. Omtrent 90 prosent av all kreft i eggstokkene dannes i overflaten av eggstokkene (såkalte epiteliale svulster), mens cirka ti prosent stammer fra det hormonproduserende kjertellaget inne i eggstokkene.

Både dødelighet og antall nye tilfeller har gått noe ned det siste tiårene. Sykdommen rammer hyppigst kvinner mellom 50 til 70 år, men kvinner i alle aldre kan få eggstokkreft. Årlig får vel 500 norske kvinner denne diagnosen. Dersom søster eller mor har hatt kreft i eggstokkene, går risikoen for å utvikle eggstokkreft i løpet av et helt liv opp fra cirka to prosent til cirka fem prosent. I gruppen hvor arv spiller en rolle, dukker sykdommen ofte opp i yngre alder enn hos de som utvikler kreft uten at nær familie er rammet.

Neste side