Informasjon

Rettigheter gjennom folketrygden - for brystkreftopererte

Etter en brystkreftoperasjon har du behov for flere hjelpetiltak.

Hopp til innhold

Det finnes en rekke ulike trygdeordninger for kreftpasienter. Kreftforeningen har en egen nettside om Få hjelp med rettigheter. NAV-kontorene i de enkelte kommunene informerer også gjerne om trygderettigheter. Vi tar her med noen spesielle ordninger for brystkreftopererte.

Proteser

​Er du brystkreftoperert og har fjernet hele eller deler av brystet, får du tilbud om å få tilpasset protese og en spesial-bh, som dekkes av det offentlige.

Brystkreftopererte som har fått fjernet bryst, får en midlertidig vattprotese på sykehuset. Protesen skal brukes i de første ukene inntil såret er grodd og eventuell hevelse er gått ned. Deretter går du over til en mer naturlig myk silikonprotese, både i vekt og form, som er tilpasset i en spesiallaget bh. Det finnes også selvklebende proteser, men man bør vente med å bruke slike til arret tåler belastningen med å ta protesen av og på. Har du hatt strålebehandling, anbefales det å vente 6 måneder etter avsluttet behandling før selvklebende protese brukes. Varig protese betales i sin helhet av NAV.

Har du fjernet bare deler av brystet, får du delprotese som fyller ut eventuelle ujevnheter. Alle som har behov for det, får også selvklebende brystvorter.

Ved førstegangsanskaffelse av protese trenger du en legeerklæring. Denne får du når du kommer, på første kontroll etter utskrivning eller av din fastlege. Legeerklæringen dekker ditt behov for proteser livet ut, samt førstegangs tilpasset bh opptil kr.760,- (pr.2014).

Det er ikke refusjon på andre klær eller flere bh-er.