Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn. Ifølge Kreftregisteret fikk 4850 menn i Norge diagnosen i 2018. Hvert år dør kapt 1000 menn av kreft i prostatakjertelen.
Disponerende faktorer
Prostatakreft er en komplisert sykdom. Og noen er mer utsatt for å få prostatakreft enn andre. Jo eldre du blir, jo mer øker risikoen for kreft. Risikoen øker også med antall slektninger som har eller har hatt sykdommen. Svarte menn har større sjanse for å få prostatakreft enn hvite. Det er noe lavere forekomst blant asiatiske menn. I Skandinavia er både forekomst og dødelighet blant de høyeste i verden, og for Norge rapporteres den høyeste dødeligheten i hele verden.
Fem ting du kan gjøre
Ifølge Kreftforeningen skyldes hvert tredje krefttilfelle livsstil. Det betyr med andre ord at kreft også kan forebygges, og du kan redusere risikoen for å bli syk. Men husk at det ikke finnes noen garanti for å unngå kreft. Prostatakreft kan ramme alle menn, det er viktig å ikke få skyldfølelse dersom du likevel får diagnosen.
1. Spis sunt og variert: Et kosthold rikt på frukt og grønnsaker er bra for kroppen og forebygger ikke bare kreft, men også hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Unngå fet mat, men spis mye fisk og mat som inneholder omega-3 fettsyrer. Høyt kjøttinntak er også en risikofaktor for prostatakreft.
2. Begrens alkoholforbruket: Dette betyr generelt ikke mer enn to alkoholenheter (to glass vin, to øl eller to drinker) per dag.
3. Unngå å bli overvektig: Selv om det ikke er påvist noen direkte sammenheng mellom overvekt og prostatakreft, har overvektige mennesker i vår del av verden en større risiko for kroniske sykdommer. Overvekt øker også risikoen for kreft generelt.
4. Hold deg i fysisk aktivitet: Få opp pulsen og svett litt. Menn som er fysisk aktive, får sjeldnere konstatert prostatakreft med spredning enn de som ikke er det.
5. Dropp røyken: All bruk av tobakk er helseskadelig. Det er påvist sammenheng mellom røyk og forekomst av en lang rekke forskjellige kreftformer. Det finnes ikke sikre beviser for at tobakk øker risiko for å utvikle prostatakreft, men det er gode holdepunkter for at dødeligheten av prostatakreft er høyere, og tilbakefallsfaren etter behandling er høyere hos røykere. Det finnes ingen beviser for at snusbruk øker kreftfaren.