Informasjon, tilstand

Blærekreft

Røyking er med høy sannsynlighet den viktigste enkeltfaktoren som kan forårsake utvikling av blærekreft.

Hva er blærekreft?

Urinen dannes i nyrene og sendes så ned til urinblæra via urinlederene. Blæra fungerer som en samlestasjon for urinen, og tillater oss å vente med urineringen til vi er på et egnet sted. Trangen til å late vannet styres fra hjernen og utløses vanligvis når det er omkring 200 ml urin i blæren. Når vi tisser, åpner lukkemuskelen i blæra seg, samtidig som muskelen som omslutter urinblæra (detrusor) trekker seg sammen. Dette presser urinen ut gjennom urinrøret.

Kreft er ukontrollert vekst av celler. Når slik vekst foregår i urinblæren, kalles det blærekreft. Hvis kreftcellene utgår fra det overflatiske laget i blæreslimhinnen, kalles det overflatisk blærekreft. Vokser cellene inn i muskellaget, kalles det muskelinfiltrerende blærekreft.

Ved alle krefttyper er det en fare for spredning. Jo dypere kreften vokser, jo større er sjansen for spredning. Om svulsten sprer seg, vil som regel lymfekjertlene i bekkenhulen først bli rammet. Sprer den seg videre, er det lever og lunger som er mest utsatt.

blærekreft
Animasjon av blærekreft
Neste side