Bildeundersøkelser
CT-urinveier med kontrast er den foretrukne røntgenmetoden ved utredning av blærekreft. Blærekreft kan ha flere lokalisasjoner, også i de øvre urinveiene. CT-undersøkelsen vil kunne avdekke svulster både i og utenfor urinblæren, og om det er spredning. CT av lungene brukes til å se etter spredning til lungene.
MR benyttes blant annet for å studere i detalj graden av en eventuell innvekst i muskellaget i blæren. Undersøkelsen vil kunne avdekke grad av innvekst og tegn til spredning utenfor urinblæren.
Ultralyd brukes ikke rutinemessig i undersøkelse av blæresvulster, men er aktuelt ved behov for å vurdere om det kan foreligge svulst i nyrer, steinsykdom i urinveiene eller utvidede urinledere eller nyrebekken.
Cystoskopi
Cytoskopi er den vanligste undersøkelsen ved mistanke om blærekreft
. Under lokalbedøvelse fører legen et tynt kikkertrør gjennom urinrøret inn til urinblæren. I enden av røret er det lys, slik at legen kan se innsiden av blæren. Ved funn av svulst eller mistenkelige forandringer kan legen ta vevsprøver (biopsi) fra blærens innside for å undersøke vevet under mikroskop. Den mikroskopiske undersøkelsen gir det endelige svaret på om det foreligger kreft.
Urincytologi
Urincytologi er en enkel mikroskopundersøkelse som går ut på å undersøke om det finnes kreftceller i urinen. Undersøkelsen har en begrenset nøyaktighet, det vil si at den ikke fanger opp alle med blærekreft. Jo alvorligere kreftsykdom, jo bedre er undersøkelsen til å oppdage kreftsykdommen.
Vil du vite mer?
- Blærekreft
- Blærekreft, behandling
- Blærekreft, tilbake til hverdagen
- Blærekreft, animasjon
- Ved behov for ytterligere råd eller veiledning kontakt Kreftforeningen