Informasjon

Strupekreft - mat og drikke

For at kroppen din skal bygge seg opp igjen under og etter sykdommen, har den behov for god og næringsrik kost. Her spiller du selv en viktig rolle.

Kanskje mister du matlysten på et tidspunkt i sykdommen. Dette kan skyldes kvalme, infeksjon, smerter eller rett og slett angst og usikkerhet. Noen mister matlysten fordi de synes maten lukter og smaker vondt. Strålebehandling og cellegiftbehandling kan være årsaken til disse bivirkningene. Plagene gir seg gjerne når behandlingen er avsluttet. Ettervirkninger som svelgvansker, munntørrhet, fatigue kan bidra til at spiseproblemene vedvarer.  

Opplever du å bli fort mett, og vet at du får i deg for lite mat, så velg heller mange små måltider i løpet av dagen. Og mister du lysten på én type mat, så prøv en annen. Det viktigste er at du får næring og energi.

På de fleste sykehus finnes det kosteksperter som kan gi gode råd om sammensetningen av mat som kan passe deg best.

Dersom du har svelgvansker, kan en fysioterapeut eller en ergoterapeut hjelpe deg med øvelser for å bedre svelgfunksjonen.

Smakssansen påvirkes normalt ikke av en strupeoperasjon, men luktesansen vil til gjengjeld være nedsatt. Dette skyldes at luftstrømmen ikke lenger passerer gjennom nesen, men i stedet strømmer direkte ned i lungene gjennom åpningen på halsen. Enkelte opparbeider evnen til å «snuse» ved å pumpe luft inn i munnhulen via nesen.

Vær oppmerksom på at du som strupeløs lettere kan oppleve å brenne deg på tungen, fordi du ikke som normalt kan avkjøle maten ved å blåse på den eller trekke luft inn gjennom munnen. I noen tilfeller har operasjonen også omfattet deler av svelget. Dette kan gjøre det vanskelig å svelge alle typer mat.

Vil du vite mer?