Informasjon

Strupekreft - undersøkelser

De viktigste undersøkelsene ved mistanke om strupekreft er indirekte eller direkte laryngoskopi, hvorved en får inspisert strupen innvendig, eventuelt får tatt vevsprøve.

For å kunne konstatere om du har strupekreft, er det nødvendig å ta en liten prøve av vevet - en biopsi - fra det aktuelle området.

Hvis legen har mistanke om at du har strupekreft, vil du bli henvist til en øre­-nese-­halsspesialist. Han eller hun vil kjenne på halsen og undersøke den innvendig med et speil (indirekte laryngoskopi) og/eller et endoskop (direkte laryngoskopi). I speilet/skopet kan legen se om det er svulster eller andre forandringer på eller i nærheten av stemmebåndene.

Laryngoskopi

Direkte laryngoskopi innebærer at en liten kikkert er montert på enden av en tynn slange (fleksibelt endoskop). Denne føres gjennom det ene neseboret og ned i strupen. Undersøkelsen foregår under lokalbedøvelse som sprayes ned i halsen.

For å kunne konstatere om du har strupekreft, er det nødvendig å ta en liten prøve av vevet - en biopsi - fra det aktuelle området. Vevsprøven tas under full bedøvelse, og først når den undersøkes i mikroskop, er det mulig å stille den endelige diagnosen.

biopsi
Animasjon av biopsi

Rutinemessig vil det også bli tatt CT og/eller MR av halsen, samt at det blir gjort CT undersøkelse av lungene for å se etter eventuelle tegn til spredning.

Vil du vite mer?

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.