Informasjon

Strupekreft - undersøkelser

De viktigste undersøkelsene ved mistanke om strupekreft er indirekte eller direkte laryngoskopi, hvorved en får inspisert strupen innvendig, eventuelt får tatt vevsprøve.

Hvis legen har mistanke om at du har strupekreft, vil du bli henvist til en øre­-nese-­halsspesialist. Han eller hun vil kjenne på halsen og undersøke den innvendig med et speil (indirekte laryngoskopi) og/eller et endoskop (direkte laryngoskopi). I speilet/skopet kan legen se om det er svulster eller andre forandringer på eller i nærheten av stemmebåndene.

Laryngoskopi

Direkte laryngoskopi innebærer at en liten kikkert er montert på enden av en tynn slange (fleksibelt endoskop). Denne føres gjennom det ene neseboret og ned i strupen. Undersøkelsen foregår under lokalbedøvelse som sprayes ned i halsen.

For å kunne konstatere om du har strupekreft, er det nødvendig å ta en liten prøve av vevet - en biopsi - fra det aktuelle området. Vevsprøven tas under full bedøvelse, og først når den undersøkes i mikroskop, er det mulig å stille den endelige diagnosen.

Animasjon av biopsi

Rutinemessig vil det også bli tatt CT og/eller MR av halsen, samt at det blir gjort CT undersøkelse av lungene for å se etter eventuelle tegn til spredning.

Vil du vite mer?

  • Strupekreft - generelt
  • Larynkskreft - for helsepersonell
  • Ved behov for ytterligere råd eller veiledning, kontakt Kreftforeningen