Diaré kan ha mange årsaker. Medikamenter (f.eks. antibiotika), cellegift, strålebehandling mot mage- og bekkenpartiet, følsomhet overfor visse typer mat, alvorlig underernæring, kirurgiske inngrep i tarmkanalen, infeksjoner (spesielt i tarmen) og psykisk stress kan hver for seg eller i kombinasjon gi diaré. Langvarig diaré kan føre til feil- og underernæring. Kroppen tappes for vitaminer, mineraler og vann og risikoen for å få infeksjoner øker.
Væsketapet må erstattes
Det er viktig at væsketapet erstattes. Prøv dovnet cola, farris eller selters, te med sukker og litt salt, buljong, eplemost, blåbærsaft eller risavkok tilsatt salt og sukker. All drikke bør ha romtemperatur, unngå meget kalde og meget varme drikker. Drikk mest mulig utenom måltidene.
Etter en plutselig, kortvarig diaré anbefales det å drikke kun klare drikker de første 12-14 timene. Dette gir tarmsystemet nødvendig hvile mens kroppen får erstattet væsketapet.
Mye mat å velge mellom når du har diaré
Prøv deg frem og velg det du liker best: ris, spagetti eller annen pasta, poteter, egg (kokt til hviten er fast), modne bananer, kokte grønnsaker, hermetisk frukt (gjerne fersken eller aprikos), kokt frukt uten skall, loff, kylling og kalkun (uten skinn), fisk, cottage cheese og lett yoghurt.
Generelt bør du velge mager mat. Sløyf smøret på brødskiven, sørg også for at pålegget er magert eller skjær bort synlig fett. Kokte, dampede eller ovnsbakte retter er å foretrekke. Du bør i størst mulig grad unngå fet og stekt mat, kullsyreholdige drikker, rå grønnsaker, frisk frukt, hele nøtter, sterkt krydder og ellers matvarer med mye fiber (brokkoli, mais, bønner, erter, kål og blomkål).
Andre matvarer som kan skape problemer, er brun ost, prim, tørrmelk, melkesjokolade og søtsaker med sorbitol.
Unngå søt melk
Prøv en periode uten søt melk, da den kan være en medvirkende årsak til diaré. Melkesukkeret (laktosen) som finnes i søt melk, kan være vanskelig å fordøye for mange kreftpasienter. Det er mulig at du tåler følgende melkeprodukter bedre: lett yoghurt, mager gul ost eller laktoseredusert melk.
Råd ved diaré
- Drikk mye, minst to liter hver dag. Unngå søt melk (H-melk, lettmelk og skummet melk)
- Spis lite til hvert måltid
- Velg lettfordøyelig kost
- Prøv litt ekstra salt i mat og drikke
Fiskerett
(1 porsjon)
125 g torskefilet
1 gulrot
2-3 poteter
Saus uten smør og melk:
2 dl fiskekraft
1-2 ss maisenna
3-4 ss husholdningshvitt uten melkesukker (f.eks. Menkomel) eller laktoseredusert lettmelk
Trekk torskefileten i vann. Kok poteter og gulrot. Gulroten skal være godt kokt.
Kok opp fiskekraft til saus. Rør maisenna ut i litt vann. Tilsettes fiskekraften og kokes i 4-5 minutter. Husholdningshvitt uten melkesukker eller laktose-redusert lettmelk tilsettes for å få en hvit saus. Torskefileten, gulrot og poteter anrettes på tallerken.
Hell sausen over.
Vil du vite mer?
- Kostråd etter strålebehandling i bekkenregionen
- Næringsstoffer ved kreftsykdom
- Ved behov for ytterligere råd eller veiledning, kontakt Kreftforeningen
Kilder
Sentrale kilder og kvalitetsvurdering
Kreftforeningen.