Informasjon

Fargerik og næringstett mat

Når du har dårlig matlyst, kan fargerike matretter skjerpe appetitten. Ofte er det lite som skal til: En oppskåret tomat eller en persilledusk kan være nok til å gjøre et måltid mer innbydende. Frukt og grønnsaker er i seg selv næringsrik og sunn kost.

Denne informasjonen er beregnet på kreftpasienter og deres pårørende. Vi håper at også andre som har med kostråd til kreftpasienter å gjøre vil finne nyttig informasjon.

Du spiser lite når du har dårlig appetitt, derfor bør du velge mat som er næringstett, det vil si mat som i små porsjoner inneholder mange kalorier og næringsstoffer. Du kan med fordel velge fete matvarer, for eksempel tilsette smør, fløte, seterrømme, créme fraiche eller fete oster og tørrmelk i matretter der du synes det passer.

Hvert måltid bør inneholde mye protein. Fisk, skalldyr, lyst kjøtt, fjørfe (f.eks. kalkun og kylling), egg, ost, nøtter og mandler er proteinrike matvarer som i dag finnes i mange velsmakende og spennende utgaver. Godt brød hører med.

En hel rekke desserter er næringsrike: karamellpudding, tilslørte bondepiker, sitronfromasj, ostekake med jordbær, dessertpannekaker, sjokoladepudding ...

La deg gjerne også friste av ferdiglagde retter, for eksempel oste- og skinkepai (quiche), fiskemousse, fiskekabaret eller noe fra frysedisken som krever liten tilberedningstid.

2 liter drikke hver dag

Det er viktig at du drikker nok, cirka 2 liter væske hver dag (cirka 0,3 dl pr kilo kroppsvekt). Velg den type drikker du liker best, helst de som er rike på næring. Frukt- og grønnsakssafter, forskjellige melkeprodukter og sjokoladedrikker er både sunne og gode.

Et glass øl eller vin, enten før du spiser eller til maten, kan skjerpe appetitten. Konferer med legen din for å være sikker på at alkohol ikke er uheldig i forbindelse med den behandlingen du får.

Spis når du har lyst

Du trenger ikke å spise så mye hver gang, litt mat er bedre enn ingen mat. Hvis du ikke har lyst på middagsmat, så spis gjerne brødmat som middagsmat også. Hvis du ikke orker å spise om morgenen, kan du ta en tørr kjeks eller en skive ristet brød sammen med noe å drikke.
De dagene du føler deg i bedre form og er mer opplagt, kan du ta igjen det forsømte og tenke mer på et ernæringsriktig kosthold.

Du kan gjerne småspise

Du kan gjerne fordele maten på flere små måltider eller ved å småspise innimellom. Velg mat som er næringsrik. Som mellommåltid er ostebiter, tørket frukt, nøtter, mandler og rosiner gode alternativer.

Næringsrike drikker

Hvis du ikke får i deg tilstrekkelig næring, kan du velge næringsrike drikker mellom måltidene, for eksempel eggmelk, milkshake, varm sjokolade med krem, vørterøl eller havresuppe tilsatt fløte og/eller tørrmelk.

På apoteket får du kjøpt ferdiglagde, næringsrike drikker basert på melk eller juice og med mange smaksalternativer. Du kan også spørre etter næringsrike supper med grønnsak- eller sjampinjongsmak. Ernæringspulver som du rører ut i vann eller melk, er også et godt alternativ. Disse finnes også med flere smaker.

Trekk frisk luft og spis sammen med noen

Spis sammen med noen hvis du har anledning til dette, appetitten blir ofte bedre i selskap med andre. Det hjelper også å ta en tur ut og trekke frisk luft før måltidet, eller lufte godt i rommet. Hvis du orker når du er hjemme, kan du dekke et bord eller brett med pent servise, blomster og levende lys og sette på behagelig musikk. Ta deg god tid, måltidene dine er viktige. Er du alene, kan et godt TV- eller radioprogram skape en hyggelig ramme rundt måltidet.

Vil du vite mer?

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.