Informasjon

Til pasienter som har fått strålebehandling i bekkenregionen

Strålebehandling mot bekkenet fører i mange tilfeller til diaré. Her følger noen kostråd for dem som opplever slike plager.

Hopp til innhold

Kostråd ved stråleindusert diaré

De presenterte kostrådene er strenge. Når diaréen stopper, kan du variere mer i matvarevalget. Be eventuelt om en samtale med en klinisk ernæringsfysiolog. Denne vil også kunne gi råd hvis du, på grunn av lengre tids bruk av fettfattig kost, har problemer med å holde stabil vekt. Du kan også kontakte legen din.

Generelt

  • Spis lite til hvert måltid, men ofte (ca hver tredje time)
  • Drikk langsomt og ofte
  • Vær forsiktig med alkohol og kaffe, da disse øker aktiviteten i tarmen
  • Unngå spesielt varme og spesielt kalde retter
  • Bruk kokte grønnsaker istedenfor rå
  • Unngå matvarer som kan gi gassdannelse/luftproblemer (hodekål, erter, tørre bønner, løk) og kullsyreholdig drikke (selters, brus, øl)
  • Velg hermetisk eller kokt frukt og kokte bær

Fettfattig kost

  • Fettinnholdet i kosten skal være lavest mulig og høyst 50 gram pr. dag
  • Fettet bør være rikt på umettede fettsyrer (f.eks. soyaolje, olivenolje og soyamargarin)
  • Velg fisk (også rogn) og skalldyr, innmat (lever og nyrer), kylling, kalkun og annet magert kjøtt
  • Skjær bort alt synlig fett
  • Sløyf smør og margarin på brødskivene, eller bruk kun små mengder
  • Velg magert pålegg
  • Benytt minst mulig fett ved tillaging av maten
  • Unngå pannestekte retter
  • Bruk kokte, dampede, ovnsbakte eller grillede retter
  • Lag saus av sjy eller kraft jevnet med mel, eller bruk posesaus uten tørrmelk
  • Velg brød, knekkebrød, flatbrød og hjemmelaget gjærbakst med lite fett
  • Velg grøt kokt på vann, ris, spagetti eller makaroni
  • Er du glad i søtt, velg syltetøy, marmelade og honning, unngå sjokolade, konfekt og marsipan

Innholdet av fettløselige vitaminer blir lavt i en fettfattig kost. Dette gjelder spesielt A- og D-vitaminer. Ta derfor én multivitamintablett eller en barneskje tran daglig.

Laktose-redusert kost

Hvis melkesukkeret ikke blir spaltet og absorbert i tarmen, kan det oppstå gjæring og gassdannelse. Dette kan resultere i diaré. Finn derfor frem til matvarer som ikke inneholder melk eller tørrmelk.

  • Les varedeklarasjonen på matvarene nøye. Tørrmelk inngår ofte i ferdiglaget mat (supper, sauser, puddinger, pølser, posteier)
  • En laktose-redusert kost har et lavt innhold av kalk. Gul ost (halvfet eller mager) kan og bør derfor spises daglig
  • Noen pasienter tåler små mengder av sure melkeprodukter (cultura, skummet kulturmelk, lett-yoghurt)
  • Prøv deg frem
  • I butikken kan du kjøpe laktose-redusert lettmelk til matlaging og drikke

* Laktose: melkesukker

Hva kan du spise?

Grønnsaker og poteter

Velg kokte grønnsaker. Unngå stekte poteter, potetchips, pommes frites og avokado.
For å minske luftproblemer, bør du i tillegg unngå kål, erter, tørkede bønner og løk. Disse er i tillegg meget tungt fordøyelige.

Frukt og bær

Velg kokte eller hermetiske frukter og bær. Sorbet kan prøves i mindre mengder. Unngå bringebær, bjørnebær, multer og tørket frukt (rosiner, svisker, aprikoser, dadler og fikener).

Melk, melkeprodukter

Velg yoghurt, skummet kulturmelk, mager eller halvfet gul ost og mager smelteost. Unngå søt melk, fløte, seterrømme, tørrmelk, fet ost, alle typer brun ost, prim, cottage cheese og iskrem.

Egg

Eggehvite inneholder ikke fett, og du kan spise så mye du har lyst på. 1 eggeplomme inneholder ca 6 gram fett, men du kan spise 2-3 egg i uken (1 eggeplomme inneholder ca 6 gram fett).

Fisk, skalldyr

Velg alle sorter fisk og skalldyr. Bruk gjerne fisk som pålegg. Unngå opplaget fiskemat som inneholder melk, tørrmelk eller fett, samt fiskelever.

Fjærfe og kjøtt

Velg helst rent, lyst kjøtt (kylling og kalkun). Fjern skinn og alt synlig fett. Unngå ferdiglaget kjøttmat (kjøttpudding, karbonader og alle typer pølser).

Brød og kornvarer

Velg brød, knekkebrød, flatbrød, hjemmelaget gjærbakst med lite fett, grøt kokt på vann, ris, spagetti eller makaroni. Unngå ferdigsmurte smørbrød, rømmegrøt, grøt kokt på melk og frokostblandinger som inneholder nøtter.

Fett

Bruk så lite som mulig, velg gjerne matfett med høyt innhold av umettede fettsyrer, f.eks. olivenolje, soyaolje og myke margariner. Unngå majones, bearnaisesaus, smør, fete salatdressinger, nøtter, mandler og peanøtter på grunn av høyt fettinnhold.

Søtt

Velg syltetøy, marmelade og honning samt saft og brus i rimelige mengder. Unngå sjokolade, konfekt og marsipan.

Råd ved diaré

  • Drikk mye, minst to liter hver dag. Unngå søt melk (H-melk, lettmelk og skummet melk)
  • Spis lite til hvert måltid
  • Velg lettfordøyelig kost
  • Prøv litt ekstra salt i mat og drikke

Fiskerett

(1 porsjon)
125 g torskefilet
1 gulrot
2-3 poteter

Saus uten smør og melk:
2 dl fiskekraft
1-2 ss maisenna
3-4 ss husholdningshvitt uten melkesukker (f.eks. Menkomel) eller laktoseredusert lettmelk

Trekk torskefileten i vann. Kok poteter og gulrot. Gulroten skal være godt kokt.
Kok opp fiskekraft til saus. Rør maisenna ut i litt vann. Tilsettes fiskekraften og kokes i 4-5 minutter. Husholdningshvitt uten melkesukker eller laktose-redusert lettmelk tilsettes for å få en hvit saus. Torskefileten, gulrot og poteter anrettes på tallerken.
Hell sausen over.

Bjarne Løvereide:
"Eg fant ut at mat med mye kli-innhold var veldig godt. Det fikk magen til å fungere på en god måte. Dette var særlig viktig i den perioden eg spiste mye lystbetont. Eg vet det ikke er spesielt sunt med all den sjokoladen og dessertene eg tyllet i meg, men samtidig var det viktig at eg fikk i meg de kaloribombene."

Vil du vite mer?

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.