Proteiner
Proteiner er nødvendige for å bygge opp og for å reparere celler og vev. Gode proteinkilder er fisk, skalldyr, lyst kjøtt (kylling og kalkun), egg, melk og melkeprodukter (ost, yoghurt), bønner, linser, mandler og nøtter.
Karbohydrater
Karbohydrater tilfører kroppen energi. Karbohydrat finnes i mat som inneholder sukker (sukkertøy, sjokolade, kaker, honning) og i stivelsesholdige matvarer (poteter og korn). Frukt og grønnsaker inneholder også karbohydrater. Hvis du spiser tilstrekkelig med mat og får i deg nok kalorier, vil kroppen kunne utnytte proteinet i kosten til nydannelse av celler og vev istedenfor som energi.
Fett
Fett tilfører energi. Fett som ikke blir brukt opp som energi straks, kan lagres i kroppen til senere bruk. De fettløselige vitaminene (A, D, E og K) følger med fettet i kosten, blant annet i matoljer, meieri- og kjøttprodukter.
Vitaminer
Både vannløselige og fettløselige, finnes i en blandet kost. Alle har sin funksjon i kroppen. De tar del i cellenes energifrigjøring og ved nydannelse av vev. Det kan være vanskelig å få tilstrekkelig mengder D-vitamin i et norsk kosthold. Det anbefales derfor å ta en barneskje tran i vinterhalvåret.
Mineraler
Mineraler og sporstoffer er i små mengder absolutt nødvendige for kroppen. Noen av stoffene utgjør deler av kroppsstrukturen, som kalk i ben og tenner. Ta gjerne en multivitamin- og mineraltablett hver dag i behandlingsperioden.
Vil du vite mer?
- Kostråd til kreftpasienter
- Ved behov for ytterligere råd eller veiledning, kontakt Kreftforeningen
Kilder
Sentrale kilder og kvalitetsvurdering
Kreftforeningen.