Informasjon

Litt om næringsstoffene

Maten vi spiser inneholder forskjellige typer næringsstoffer. For at kroppen skal fungere normalt, trenger den proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer, mineraler og vann. Ingen matvare eller gruppe av matvarer inneholder all den næringen du trenger.

Proteiner

Proteiner er nødvendige for å bygge opp og for å reparere celler og vev. Gode proteinkilder er fisk, skalldyr, lyst kjøtt (kylling og kalkun), egg, melk og melkeprodukter (ost, yoghurt), bønner, linser, mandler og nøtter.

Karbohydrater

Karbohydrater tilfører kroppen energi. Karbohydrat finnes i mat som inneholder sukker (sukkertøy, sjokolade, kaker, honning) og i stivelsesholdige matvarer (poteter og korn). Frukt og grønnsaker inneholder også karbohydrater. Hvis du spiser tilstrekkelig med mat og får i deg nok kalorier, vil kroppen kunne utnytte proteinet i kosten til nydannelse av celler og vev istedenfor som energi.

Fett

Fett tilfører energi. Fett som ikke blir brukt opp som energi straks, kan lagres i kroppen til senere bruk. De fettløselige vitaminene (A, D, E og K) følger med fettet i kosten, blant annet i matoljer, meieri- og kjøttprodukter.

Vitaminer

Både vannløselige og fettløselige, finnes i en blandet kost. Alle har sin funksjon i kroppen. De tar del i cellenes energifrigjøring og ved nydannelse av vev. Det kan være vanskelig å få tilstrekkelig mengder D-vitamin i et norsk kosthold. Det anbefales derfor å ta en barneskje tran i vinterhalvåret.

Mineraler

Mineraler og sporstoffer er i små mengder absolutt nødvendige for kroppen. Noen av stoffene utgjør deler av kroppsstrukturen, som kalk i ben og tenner. Ta gjerne en multivitamin- og mineraltablett hver dag i behandlingsperioden.

Vil du vite mer?

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.