Informasjon

Sår munn

Munnsårhet kan være smertefullt. Så vel munnhulen, gommene og svelget kan være berørt. Årsakene kan være flere.

Medisinene du tar og behandlingen du får spiller en avgjørende rolle, i tillegg har du som kreftpasient lettere for å få infeksjoner. Heldigvis finnes det også ved dette problemet noe du kan gjøre for å lindre plagene.

Hvis kostrådene i dette skrivet ikke er tilstrekkelige til å lette plagene dine, kan legen gi deg medisin, enten tabletter eller spray, som kan lindre smertene når du spiser.

Matens konsistens viktig

Noen typer mat kan irritere en allerede sår munnhule og vanskeliggjøre både tygging og svelging. Velg derfor matvarer som er skånsomme mot en irritert munnhule. Det er viktig å velge mild mat og tilrettelegge konsistensen i forhold til hvor sår du er i munnen. Prøv supper, gjerne kalde, og mat som er bløt eller lar seg mose. Kokt laks, lakseboller, fiskesuppe og kjøttkaker er retter du kan prøve.
Melke- og eggretter er også gode, milde alternativer. Milkshake, bananer, hermetiske pærer, melon, cottage cheese, potetmos, makaroni, ost, desserter som pudding eller fromasj, eggerøre, mosede grønnsaker og moset kjøtt og fisk. Mye næringsrik mat kan være lett å få i seg. (Se forøvrig våre oppskrifter.)

Et godt råd kan være å drikke litt fløte flere ganger i løpet av dagen. Dette har en smørende effekt på slimhinnen. Mange synes kald mat er lindrende, for eksempel iskrem eller milkshake. Du kan også prøve å suge på avrundede isbiter, uten skarpe kanter.

Unngå krydret og syrlig mat

Når du er sår i munnen, bør du unngå mat som er krydret og syrlig. Sitrusfrukter, tomater, sylteagurker, fruktjuice og tomatsuppe er for syrlige. "Ferdigsupper" og annen ferdigmat kan være for sterke i smaken og inneholde for mye salt.

Unngå ren alkohol, da dette kan gi ytterligere ubehag.

Råd ved sår munn

  • Drikk kalde næringsdrikker, men unngå juice fra sitrusfrukter
  • Spis bløt mat uten krydder eller mildt krydret, (f.eks. litt kanel eller muskat)
  • Spis supper (gjerne kalde)
  • Spis maten kald eller i romtemperatur (varm mat kan irritere munnhule og svelg)
  • Spis iskrem
  • Sug på "runde" isbiter
  • Kok grønnsakene litt lenger slik at de blir myke og møre
  • Skjær maten i små biter
  • Benytt en food processor eller stavmikser til å mose maten med
  • Bland maten med smør, kraft eller saus slik at den blir lettere å svelge
  • Bruk et sugerør når du drikker
  • Unngå mat som irriterer munnen, slik som: sitrusfrukter og andre syrlige frukter, tomat, sterkt krydret eller saltet mat samt grov, rå eller tørket mat
  • Hvis det er vanskelig å svelge, kan det hjelpe å bøye hodet fremover eller bakover
  • Snakk med din lege eller tannlege som kan anbefale spesialprodukter som kan lindre sår munn
  • Skyll munnen ofte med vann eller fysiologisk saltvann (1 teskje salt i 1 liter vann) for å fjerne matrester og bakterier

Posjert laks

1 laksefilet (ev. porsjonsstykke)
200 g frisk spinat (frossen spinat kan også brukes)
1 ss olje
1 dl fløte
saus av fiskekraft

Laksefileten bearbeides, bena tas ut. Deles opp i porsjonsstørrelser.
Kokes på tallerken i mikrobølgeovn med plastfolie over eller i stekeovn innpakket i folie (210°C i 10-15 minutter).

Kremet spinat

Vask godt og kok den friske spinaten i litt vann i et par minutter (opptint spinat kan også brukes). Hell av vannet. Varm oljen i stekepannen, tilsett den kokte spinaten. Surres forsiktig. Kan eventuelt krydres med muskatnøtt. Tilsett fløte. Kokes til fløten er innkokt.
Kok poteter.

Fiskekraft

Kok opp vann med fiskeavskjær.
Vær forsiktig med tilsetning av salt og annet krydder når du er sår i munnen. La kraften koke uten lokk i 15 minutter. Sil bort fiskeavskjæret. Bruk kraften til saus eller suppe.

Saus av fiskekraft

Ta en passende mengde i en kasserolle. Varm opp, jevn med maisenna og la sausen koke opp. Tilsett fløte og kok opp på nytt.
Anrett laksen på tallerken sammen med kremet spinat og kokte poteter.

Posjert laks og hvit fisk

100 g laksefilet
50 g hvit fisk (f.eks. torskefilet)

Preparer laksen på samme måte som i forrige oppskrift. Lag et snitt/en lomme i laksefileten.
Plasser den hvite fiskefileten i lakselommen.
Kok på tallerken i mikrobølgeovn eller bak i folie i stekeovn (210°C i 10-15 minutter). Serveres med kokte poteter, brokkoli og saus.

Lakseboller/laksepaté

Ca 150 g laksefilet
2 egg
ca. 1/2 dl fløte
1 bunt persille

Mos laksefileten og eggene i en food processor eller hurtigmikser. Tilsett fløten og persillen. Mos videre til en jevn konsistens. Ha ca 1 liter fiskekraft (se forrige oppskrift) i en kjele. Lag lakseboller med en spiseskje. Legg dem over i fiskekraften og la bollene trekke over varmen til de er gjennomkokte (4-5 minutter).
Anrettes på tallerken med godt kokt brokkoli, godt kokte grønnsaker og poteter og saus. (Se oppskrift om posjert laks.) Laksebollene kan også serveres i fiskesuppe.

Fiskesuppe

Fiskekraften som laksebollene ble trukket i, tilsettes fløte og serveres som suppe, gjerne med lakseboller i. Velsmakende fiskesuppe kan også lages ved å spe sausen (se oppskrift om posjert laks) med fiskekraften fra laksebollene, til ønsket konsistens.
Suppen serveres med lakseboller.

Vil du vite mer?

  • Saltfattig kost
  • Ved behov for ytterligere råd eller veiledning, kontakt Kreftforeningen

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.