Informasjon

Soling

Soling er hovedårsaken til hudkreft. For å forebygge føflekkreft, som er den alvorligste formen for hudkreft, er det viktig å unngå å bli solbrent.

Unngå overdreven soling

Beskytt deg mot solen med klær og skygge. Pass på huden din og unngå solforbrenning. Barn og ungdom trenger særlig beskyttelse. Oppsøk lege hvis du har en føflekk som forandrer seg.

Økningen i nye tilfeller av føflekkreft har sammenheng med det nye skjønnhetsidealet som kom på 1930-tallet: Det ble moderne å sole seg for å få solbrun hud. De siste 30 årene har det vært en økning i forekomsten av føflekkreft, men med en avflating de siste årene. 

Mindre soling forebygger

Soling er hovedårsaken til hudkreft. For å forebygge føflekkreft, som er den alvorligste formen for hudkreft, er det viktig å unngå å bli solbrent og å redusere sin totale dose med soling. Stadig flere studier peker i retning av at sol øker overlevelsen ved de fleste (alle?) kreftformer, også føflekk-kreft. Det virker som om en velkjent sannhet gjelder også for sol - for mye skjemmer alt. Særlig personer med lys hud, mange føflekker eller føflekkreft i familien bør være forsiktig med soling. Barn har ømfintlig hud og bør beskyttes ekstra godt. Midt på dagen er solen særlig sterk, nyt heller solen om ettermiddagen.

I solen gir klær god beskyttelse. Forskerne vet ikke hvilke bølgelengder i sollyset som er farligst, derfor er de heller ikke sikre på hvor god beskyttelse solkrem med solfilter gir mot føflekkreft. UV B-strålene gir brunfarge og forbrenning, men nye undersøkelser tyder på at også UVA-strålene kan innebære en kreftrisiko. UVA-stråler trenger dypt ned i huden, men gir i motsetning til UVB ikke forbrenning.

Når du bruker solkrem, bør du bruke krem som inneholder både UVA- og UVB-filter. Bruk høy faktor. Vi bør ikke bruke solkrem med den hensikt å tilbringe lengst mulig tid i solen, men heller bruke solkrem for å beskytte oss når vi er i solen av andre årsaker. Søk skygge hvis du har mulighet til det. Husk også hodeplagg, solbriller og tøy.

Forskning i Europa viser at periodevis, intens soling i tilknytning til ferie og fritid øker risikoen for føflekkreft. Derfor bør vi være særlig forsiktige når vi reiser til Syden, drar på fjellet i påsken eller på sjøen om sommeren; her får huden brått svært mye sol på seg. I tillegg til at soling øker risikoen for hudkreft, eldes huden raskere, den blir rynkete og læraktig.

På Europa-toppen

Basalcellekreft
Basalcellekreft

Den vanligste typen hudkreft er basalcellekreft, som er overflatisk og begrenser seg til huden. Den andre hovedtypen er føflekkreft. Dette er en alvorlig kreftform, samtidig er det en av de krefttypene som har økt raskest de siste årene. Norge ligger nå på Europa-toppen når det gjelder forekomsten av denne kreftsykdommen.

Følg med føflekkene dine

De fleste tilfeller av føflekkreft blir oppdaget av pasienten selv. Det er stor sannsynlighet for varig helbredelse ved tidlig behandling av føflekkreft. Bli kjent med huden din fra topp til tå, og gjør det til en vane å undersøke den med jevne mellomrom, også på ryggen, bena, nakken, magen og i hodebunnen. Bruk gjerne speil. Hvis du har lys hud, og hvis du har mange føflekker, skal du være særlig oppmerksom. Undersøkelser viser at menn nøler lenger enn kvinner før de går til lege.

De kreftforandrede føflekkene vokser relativt sakte og kan utvikle seg over måneder og år. En type føflekkreft sprer seg utover i huden og er etter hvert større i diameter enn vanlige føflekker (større enn 5 mm), med en uklar eller uregelmessig kant og med varierende farge. Den mindre vanlige typen føflekkreft som kalles knuteformet eller nodulært melanom, vokser raskere, og er ofte en rød eller pigmentfarget klump i huden som kan blø.

Det er vanskeligere å gi klare og entydige opplysninger om hvordan slik føflekkreft ser ut, det er derfor ikke så lett for den enkelte selv å skille mellom en godartet føflekk og en kreftføflekk. Gå derfor til lege hvis du oppdager en klump i huden, et sår som ikke vil gro, eller en føflekk som blør, eller du har en føflekk som er over 0,5 cm i diameter, og som forandrer form, farge eller størrelse.

Vil du vite mer?

Illustrasjoner

Kilder

Sentrale kilder og kvalitetsvurdering

Kreftforeningen.