Informasjon

Sjekk av brystene

Ved å regelmessig undersøke brystene dine, vil du kunne bli bedre kjent med hvordan forandringer i brystene kommer og går med menstruasjonssyklus og lettere oppdage om det kommer til nye kuler.

Jevnlig egenundersøkelse

Hvorvidt selvundersøkelse av brystene hos friske kvinner medfører at færre dør av brystkreft, er forskerne uenige om. Noen studier har funnet at egenundersøkelse kan være skadelig, fordi det fører til at flere ufarlige kuler blir oppdaget med påfølgende økning i antall unødvendige utredninger og økt bekymring. Kvinner som har gjennomgått brystkreft anbefales å gjøre regelmessig egenundersøkelse. Dersom du er blitt anbefalt eller selv ønsker å gjennomføre regelmessig selvundersøkelse, er det sannsynligvis av betydning at du gjør dette riktig.

Animasjon om egenundersøkelse av brystene

Slik gjennomfører du en god egenundersøkelse:

  1. Start med å stå foran et speil. Se på brystene dine med armene hengende ned langs siden, med armene løftet bak hodet og med armene støttet på hoftekammen samtidig med at du strammer brystmusklene.
  2. Legg deg så ned med en liten pute under venstre skulder. Legg venstre arm bak hodet og kjenn på brystet med høyre hånd med strake fingre og lett trykk. Begynn med brystvorten, og gå utover på brystet i sirkler til hele brystet er undersøkt. Avslutt oppe i armhulen. Til slutt klemmer du lett på området omkring brystvorten, og ser om det kommer noe ut av den. Gjennomfør undersøkelse av høyre bryst på samme måte, med puten under høyre skulder og høyre hånd bak hodet.
  3. Du kan gjerne undersøke brystene når du står i dusjen, da såpe på huden gjør at fingrene glir lett over brystet. Du gjør da som ovenfor, men i stående stilling.
  4. Undersøkelsen avsluttes med at du kjenner etter kuler i armhulen og på oversiden av kragebeinet.

Lær deg å kjenne dine bryst

Når du kjenner på brystene, finner du ofte småknudret vev og kanskje større og mindre kuler. Disse er vanligvis melkekjertler, arr etter tidligere brystbetennelser, bindevevsknuter eller en godartet cyste, som er et hulrom fylt med væske.

Det kan være vanskelig både for deg selv og for en lege å kjenne om disse småkulene er tidlig kreft eller ikke. Derfor er det viktig at du gjør deg kjent med brystene dine, slik at du kan gjenkjenne eventuelle godartede kuler som kommer og går i takt med menstruasjonssyklus, eller oppdage om det skulle dukke opp noe nytt.

Viktige forandringer kan være

  • En ny kul i brystet 
  • Merkbar endring i brystets form, konsistens eller tyngde
  • Det ene brystet henger lavere enn det andre (sammenlignet med tidligere), eller den ene brystvorten følger ikke med like høyt når du løfter armene
  • Forandringer i huden på brystet eller brystvorten, for eksempel sår, vedvarende rød hud, inndragninger, tydelige porer (appelsinskallaktig hud)
  • Unormalt innhold kommer ut av brystvorten, for eksempel blodtilblandet sekret

Hvor ofte?

Det finnes ingen anbefalinger rundt dette. Noen undersøker brystene systematisk og grundig månedlig, for eksempel når de dusjer. Andre gjør det sjelden eller aldri. Om du fremdeles menstruerer, er dagen etter avsluttet menstruasjon et godt tidspunkt for undersøkelse. Da er brystene minst hormonelt påvirkede og dermed myke og lette å undersøke.

Uansett om du velger å gjøre egenundersøkelse eller ikke, er det viktigste at du oppsøker lege om du merker unormale symptomer fra brystet. 

Er du kvinne mellom 50 og 69 år er det anbefalt å gjøre mammografi annethvert år for tidlig oppdagelse av bryskreft. 

Vil du vite mer?