Informasjon

Sjekk av brystene

Sjekk av brystene som du selv gjennomfører regelmessig er den sikreste måten å oppdage brystkreft tidlig. Du vil ofte finne kuler som er melkekjertler, arr, bindevevsknuter eller cyster. Ved å kjenne brystene dine, vil du lettere oppdage om det kommer til nye kuler som bør undersøkes av lege.

Jevnlig egenundersøkelse

Hvis du jevnlig undersøker brystene dine, er det en god mulighet for at eventuelle forandringer i brystene oppdages på et tidlig tidspunkt. Dette kan ha stor betydning for utfallet av behandling ved eventuelle kreftforandringer i brystene.

egenundersøkelse av brystene
Animasjon om egenundersøkelse av brystene

Slik gjennomfører du en god egenundersøkelse:

  1. Start med å stå foran et speil. Se på brystene dine med armene hengende ned langs siden, med armene løftet bak hodet og med armene støttet på hoftekammen samtidig med at du strammer brystmusklene.
  2. Legg deg så ned med en liten pute under venstre skulder. Legg venstre arm bak hodet og kjenn på brystet med høyre hånd med strake fingre og lett trykk. Begynn med brystvorten, og gå utover på brystet i sirkler til hele brystet er undersøkt. Avslutt oppe i armhulen. Til slutt klemmer du lett på området omkring brystvorten, og ser om det kommer noe ut av den. Gjennomfør undersøkelse av høyre bryst på samme måte, med puten under høyre skulder og høyre hånd bak hodet.
  3. Du kan gjerne undersøke brystene når du står i dusjen, da såpe på huden gjør at fingrene glir lett over brystet. Du gjør da som ovenfor, men i stående stilling.
  4. Undersøkelsen avsluttes med at du kjenner etter kuler i armhulen og på oversiden av kragebeinet.

Lær deg å kjenne dine bryst

Når du kjenner på brystene, finner du ofte småknudret vev og kanskje større og mindre kuler. Disse er vanligvis melkekjertler, arr etter tidligere brystbetennelser, bindevevsknuter eller en godartet cyste, som er et hulrom fylt med væske.

Det kan være vanskelig både for deg selv og for en lege å kjenne om disse småkulene er tidlig kreft eller ikke. Derfor er det viktig at du gjør deg kjent med brystene dine, slik at du kan oppdage om det skulle dukke opp noe nytt.

Viktige forandringer kan være

  • En ny kul i brystet (som kan være smertefull eller øm)
  • Merkbar endring i brystets form, konsistens eller tyngde
  • Det ene brystet blir lavere enn det andre (sammenlignet med tidligere), eller den ene brystvorten følger ikke med like høyt når du løfter armene
  • Forandringer i huden på brystet eller brystvorten, for eksempel sår, inndragninger, tydelige porer (appelsinskallaktig hud)
  • Unormalt innhold kommer ut av brystvorten, for eksempel blodtilblandet sekret

Hvor ofte?

Det finnes ingen faste retningslinjer for dette. Noen undersøker brystene systematisk og grundig ukentlig, for eksempel når de dusjer. Andre gjør det sjeldnere. Det vil være fornuftig av deg i hvert fall å undersøke minst hver tredje måned. Om du fremdeles menstruerer, er dagen etter avsluttet menstruasjon et godt tidspunkt for undersøkelse. Da er brystene minst hormonelt påvirkede og dermed myke og lette å undersøke.

Vil du vite mer?