Informasjon

Fjerning av livmor, hysterektomi

Fjerning av livmor skjer oftest på grunn av plagsomme muskelknuter (myomer), blødningsforstyrrelser og svulster. Eggstokkene bevares som regel, og ettersom det er de som sammen med hjernen styrer kjønnshormonene, vil de fleste oppleve få bivirkninger.

Livmoren, uterus

Sidebilde av indre kvinnelige kjønnsorganer

Livmoren er en del av kvinnens indre kjønnsorganer. Utenifra og inn består de indre kjønnsorganene av skjeden, livmoren med livmorhalsen, egglederne og eggstokkene. Livmoren består i det alt vesentlige av muskelvev. Den er i normal tilstand cirka fem til ti centimeter lang og har en omkrets på cirka fem til ti centimenter. Hos de fleste er livmoren bøyd fremover. Nedre del av livmoren betegnes livmorhalsen og hoveddelen er livmorkroppen. Inne i livmoren er det et slimhinnekledd hulrom. Her kan et befruktet egg feste seg og utvikle seg til et foster. I menstruerende alder og utenom graviditet gjennomgår slimhinnen regelmessige månedlige forandringer som styres av kjønnshormonene. En syklus der slimhinnen vokser seg tykkere, men avstøtes dersom det ikke inntrer graviditet, noe som fører til en menstruasjonsblødning.

Fjerning av livmoren

Innvendige kvinnelige kjønnsorganer

De viktigste grunnene til at livmoren fjernes, det utføres hysterektomi, er plagsomme muskelknuter (myomer), blødningsforstyrrelser og svulster. Muskelknuter er godartede knuter i livmoren. Disse knutene kan forårsake besvær både på grunn av stor tyngde, og de kan gi kraftige blødninger. Hormonforstyrrelser gir noen ganger så uttalte blødningsforstyrrelser, at operasjon kan bli anbefalt. Svulster i livmorhalsen eller i livmorhulen kan være godartede eller ondartede. Noen ganger vet man ikke før under eller etter operasjonen, om det er en kreftsvulst.

Operasjonsmetode

Det finnes flere operasjonsmetoder for å fjerne livmoren. Ekspertene er ikke enige om hva som er den riktigste eller beste metoden. Man kan velge å fjerne hele livmoren, eller la livmorstumpen - som buker inn i skjeden - bli værende. Man kan fjerne livmoren gjennom å lage et snitt i nedre del av buken, ved hjelp av kikkhullskirurgi eller ved å operere gjennom skjeden. Du bør diskutere med kirurgen hva som er den beste metoden for deg.

Alvorlige komplikasjoner er sjeldne, men kan skje ved alle typer operasjoner. De vanligste komplikasjonene er blødning og infeksjon. Langt sjeldnere oppstår skade på urinleder, blære, tarm, nerver eller blodpropp.

Er jeg mindre kvinne etter operasjonen?

Ved operasjonen fjernes livmoren i sin helhet. Det betyr at etter operasjonen ender skjeden blindt. Eggstokkene bevares som regel, hvis da ikke de også er betydelig sykdomsforandret. Siden det er eggstokkene som sammen med hjernen styrer og produserer kvinnens kjønnshormoner, vil du med intakte eggstokker merke små hormonelle forandringer. Noen ganger kan det oppstå hormonforstyrrelser etter operasjonen, men det kan enkelt behandles med tilføring av de samme hormonene i tablettform. Seksuelt kan du fungere som før. Resultatene fra en hollandsk undersøkelse viser at den seksuelle nytelsen øker etter at livmoren ble fjernet.

Enkelte opplever en psykisk reaksjon etter fjerning av livmoren, men det er som regel kortvarig. Naturligvis avhenger en slik reaksjon også av årsaken til fjerningen av livmoren.

Vil du vite mer?

Animasjon om fjerning av livmoren