Informasjon

Konisering av livmorhalsen

Konisering er et lite inngrep der den nederste delen av livmorhalsen, livmortappen, fjernes. Det er et inngrep som gjøres for å forhindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft.

Vevsprøver som celleprøve og biopsi tatt av livmorhalsen, avdekker noen ganger celleforandringer som kan bli ondartede om de får lov til å utvikle seg over lang tid (år). I slike tilfeller kan gynekologen anbefale at en liten bit av livmorhalsen fjernes ved en operasjon som kalles konisering.

Celleforandringer og risiko for kreft

Livmor sett forfra

Celleforandringer på livmorhalsen er ikke uvanlig. Årlig påvises slike forandringer hos cirka 25.000 norske kvinner. Disse celleforandringene sitter oftest ytterst på livmortappen. Som regel er dette uskyldige forandringer, men noen ganger er forandringene såvidt mistenkelige at man frykter at de over tid (flere år) kan utvikle seg til kreft i livmorhalsen. For å forhindre en slik utvikling, anbefales det å få utført konisering. Gjennom denne behandlingen fjernes vevet med celleforandringene, og risikoen for å få livmorhalskreft er da minimal.

Hva er konisering?

Operasjonen foregår oftest i lokalbedøvelse på en operasjonsstue og tar vanligvis fem til femten minutter. Bare ved planlagt narkose behøver du å faste før behandlingen.

Visste du at det finnes en vaksine som beskytter mot 9 typer HPV?

En kjegleformet liten bit ytterst på livmortappen fjernes med en liten elektrisk varmeslynge eller laser. En sjelden gang settes det noen sting etterpå for å hindre blødning, men disse sys med tråd som blir borte av seg selv. Vevsbiten som fjernes, blir sendt til undersøkelse, og gynekologen mottar svar etter cirka to uker.

Etter operasjonen

Det er vanlig med menstruasjonsliknende blødning etter inngrepet. Ved kraftig blødning (friskt rødt blod) bør du ta kontakt med sykehuset. For de fleste er egenmelding i to til tre dager tilstrekkelig i forbindelse med dette inngrepet. Ved smerter kan du bruke smertestillende tabletter som avtalt før hjemreise.

Etter konisering skal du ta celleprøve, inklusive virusprøve, hos fastlegen din etter seks måneder og etter tolv måneder. Dersom celleprøvene er normale, skal du ta ny celleprøve hvert tredje år hos fastlegen din i minimum ti år.

Etter et slik inngrep er det normalt å ha en mindre menstruasjonslignende blødning, fra noen dager opp til to til tre uker. Noen har også svake menstruasjonslignende smerter.

Du bør holde deg litt i ro over to til tre dager (egenmelding). Det er tilrådelig å ikke drive sterk fysisk aktivitet, trening, aerobic og så videre så lenge det gror på livmortappen. Så lenge du blør, er det naturlig å avstå fra samleie og bad i badekar. Selvsagt kan du dusje. Dersom du har behov for smertestillende medisiner, så er smertestillende tabletter av samme type som brukes ved menstruasjonssmerter (Ibux, Napren etc.) ideelle. Blir blødningen kraftigere enn en vanlig menstruasjonsblødning, og det ikke hjelper å ligge i ro noen timer, ber vi deg ringe den som utførte inngrepet eller ta kontakt med din lokale lege.

Det vil alltid bli gitt beskjed til din egen lege om inngrepet og resultatet av vevsprøven. Hvis laboratorieundersøkelsen av vevsprøven viser at du trenger ytterligere undersøkelse og eventuell behandling, vil sykehuset eller behandleren kontakte deg. Dersom du ønsker direkte svar uansett resultat av analysen, ber vi deg om å gi beskjed om dette til operatøren.

Vil du vite mer?