Informasjon

Uønsket hårvekst

Uønsket og økt hårvekst utenfor armhule og underliv hos kvinner, kalles hirsutisme. Dersom nivået av mannlige kjønnshormon blir høyt nok, vil økt hårvekst i ansiktet bli tydelig hos kvinner som er rammet av dette.

Hva er økt behåring hos kvinner?

Det finnes ingen skarp grense mellom normal og unormal behåring. Likevel har de fleste en oppfatning av hva som er normal behåring for dem selv.

Både menn og kvinner har mannlige kjønnshormoner, forskjellen ligger i mengden. Det er disse hormonene som har ansvaret for utvikling av behåring i armhule og rundt kjønnsorgan hos begge kjønn. Hvis nivået av mannlige kjønnshormon er høyt nok, vil også behåring i ansiktet bli fremtredende hos kvinner. Andre forskjeller i behåring hos menn og kvinner, som for eksempel hårvekst helt opp til navlen, har samme årsak.

Behåringen endrer seg gjennom livet. Det er særlig i perioder med forandringer av hormonmengden i kroppen at dette skjer. Under puberteten vil kvinnen utvikle behåring i armhulene og rundt kjønnsorganet. Hos de fleste vil denne behåringen holde seg nokså jevn frem mot overgangsalderen. Etter overgangsalderen får kvinnen endringer i hormonbalansen, noe som kan bidra til at noen får forandret behåring. Dette kan for eksempel dreie seg om tynnere hårvekst på hodet og økt behåring i ansiktet. Slike forandringer regnes som normale.

Hva er hirsutisme?

Når hårveksten endrer seg i en periode da man ikke skulle vente slike forandringer, eller om slike forandringer utvikler seg raskt, kan det være unormalt. Når kvinner opplever unormalt økt behåring i armhulene og i underlivet, kalles det hirsutisme. Dette er en økning av behåring i retning av mannlig mønster og kan ha flere underliggende årsaker.

Ved sykdommer med økt behåring vil en også kunne få andre symptomer som skyldes for høye nivåer av mannlig kjønnshormon. Dette kan være dypere stemme, forandringer i kjønnsorganets utseende, økt muskelmasse og redusert bryststørrelse. Det kan også finnes hudforandringer, endret fordeling av fett på kroppen og psykiske endringer som depresjon. Ved økt behåring sammen med slike tilleggsplager anbefales alltid nærmere undersøkelser for å kartlegge årsaken.

Årsaker

Den vanligste årsaken til økt hårvekst er de tilfellene hvor vi ikke finner noen underliggende årsak (idiopatisk hirsutisme). Disse utgjør halvparten av alle med hirsutisme, og opptrer ofte familiært eller i bestemte etniske grupper. Kvinnen har normal menstruasjon og eggstokkene er normale. Det eneste man finner er at kvinnen har litt høyere nivåer av mannlige kjønnshormoner enn vanlig.

Polycystisk ovariesyndrom (PCO) er den nest vanligste årsaken til hirsutisme. Det er en tilstand med forandringer i eggstokkene som medfører at den normale hormonbalansen forstyrres. Tilstanden starter i aldersgruppen 15-25 år, og den kan ramme to til seks prosent av kvinner i menstruerende alder. Den har en snikende debut karakterisert ved uregelmessige blødninger, sjeldne menstruasjoner, eventuelt opphør av menstruasjon, hirsutisme, overvekt, akne. Gynekologisk undersøkelse kan avdekke eggstokksvulster (cyster).

Sjeldnere årsaker er hormonelle forandringer på grunn av forstyrrelser i eggstokkene, binyrene, hypofysen. Det kan du lese mere om her.

Behandling

Hvis tilstanden har en utløsende årsak, vil behandlingen rettes mot denne. Ved den vanligste, "idiopatiske" formen kan kosmetiske hjelpemidler benyttes. Dette inkluderer:

  • Barbering
  • Hårfjerningskrem
  • Napping av hår
  • Laserbehandling
  • Elektrolyse (utgifter refunderes delvis av trygdeetaten)

Det er ikke noe som tyder på at barbering eller hårfjerning fører til økt hårvekst, slik mange tror. Enkelte kvinner kan ha hjelp av en spesiell p-pille som inneholder et hormon som delvis motvirker effekten av mannlige kjønnshormon. Denne p-pillen kalles Diane®. Bruk av dette preparatet gir ikke store effekter på hårveksten som allerede er tilstede, men den kan bremse videre utvikling av den økte behåringen. En annen fordel er at dette preparatet også kan være til hjelp for dem som plages med kviser.

Vil du vite mer?