Informasjon

Om kost og kreftsykdom

Under sykdom og behandling øker kroppens behov for energi og proteiner.

Hopp til innhold

Kost og sykdom

Kreftbehandlingen tar sikte på å ødelegge ukontrollert cellevekst. Den er rettet mot kreftcellene, men friske celler blir også påvirket. For å bygge opp nye, friske celler og for å styrke immunforsvaret, er det viktig at kroppen får tilstrekkelig og riktig næring ved allsidig kost.

Mange kreftpasienter opplever spiseproblemer. Disse kan skyldes både sykdommen og bivirkninger som følge av kreftbehandlingen. Problemene kan være av kortvarig eller langvarig art. Psykisk stress og manglende matlyst kan være utslag av å få diagnosen kreft. En del av plagene går igjen hos pasientene. De vanligste problemene er dårlig appetitt, kvalme, diaré, forstoppelse og luftsmerter. Den Norske Kreftforening har utarbeidet en egen brosjyre, " Kostråd til kreftpasienter ", som tar utgangspunkt i nettopp disse plagene. 

Vil du vite mer?