Informasjon

Bartholinitt

Bartholinitt er en betennelse i Bartholinkjertlene som gir smerter, hevelse og rødhet i bakre del av skjedeåpningen. Feber og slapphet er også vanlige symptomer.

Hva er bartholinitt?

På hver side av skjedeinngangen ligger det en stor kjertel like under slimhinneoverflaten. Disse kjertlene kalles de bartholinske kjertler. Kjertlene produserer en gulaktig væske som smører skjedeåpningen ved samleie. Gangen som fører fra kjertelen og til overflaten, har åpningen sin litt baktil i skjedeåpningen, i den bakre delen av den ytre kjønnsleppen.

Hvis en infeksjon oppstår i en bartholinsk kjertel, kalles tilstanden en bartholinitt.

Symptomer

Ved infeksjon, vanligvis bare i en av kjertlene, vil det etter hvert som regel bli smerter og ømhet svarende til den betente kjertelen. Det kan også bli feber og slapphet. Den betente kjertelen kan ses som en kul i kjønnsleppen, og den vil ofte være lett å kjenne dersom du undersøker deg selv. Noen ganger kan man få hovne lymfeknuter i lysken, noe som kjennes som små kuler langs lyskebåndet eller på innsiden av låret på samme siden som den betente kjertelen. Dette er et tegn på at kroppens immunapparat jobber hardt med å bekjempe sykdommen.

I de mest uttalte tilfellene kan hevelsen bli så stor og smertefull at kvinnen kan ha vansker med å gå eller sitte.

Årsak

En bartholinitt skyldes at bakterier har kommet inn i kjertelen og forårsaket en infeksjon med betennelse samtidig som at kjertelens utførselsgang er tett.

Det er ikke kjent hvorfor disse utførselsgangene lettere går tett hos enkelte kvinner. Bakteriene kan stamme fra både vagina og tarm, og i noen tilfeller er det smitte med klamydia som er årsaken. Tidligere var gonoré en hyppig årsak.

Behandling

En bartholinitt behandles ved at legen lager et lite snitt i kjertelveggen slik at væske og puss kan tømmes ut. Antibiotikabehandling kan være nødvendig ved feber og dårlig allmenntilstand, eller ved omfattende infeksjon.

Hvis man ikke får åpnet kjertelen tilstrekkelig ved inngrepet, kan betennelsen blusse opp. Dersom en kvinne blir plaget med flere betennelser i den samme kjertelen, er det vanlig å tilby en operasjon som varig forebygger tilbakefall. Dette er et relativt enkelt inngrep som kan foretas av gynekolog uten at det er behov for innleggelse i sykehus.

Vil du vite mer?