Informasjon

Livmorhalsbetennelse

Livmorhalsbetennelse vil i de fleste tilfeller ha beskjedne eller ingen symptomer. Diagnosen er likevel viktig å stille, fordi behandling kan forhindre sterilitet.

Temaside om Korona

Hva er livmorhalsbetennelse?

Innvendige kvinnelige kjønnsorganer

Livmorhalsen (cervix uteri) er den nederste delen av livmoren som befinner seg innerst i skjeden. Livmorhalsbetennelse er en infeksjon forårsaket av bakterier eller virus. De hyppigste årsakene er klamydia, gonoré, mycoplasma eller herpesvirus. Det er en seksuelt overførbar infeksjon. Disponerende faktorer er mange seksualpartnere, alder under 25 år, manglende bruk av kondom.

Tilstanden er ganske vanlig og er hyppigst blant seksuelt aktive kvinner under 25 år. Den dominerende årsaken i våre dager er klamydiainfeksjon. Gonoré er blitt langt sjeldnere enn tidligere. I mange tilfeller finner man ingen av de kjente bakteriene ved de vanlige prøvene som tas.

Symptomer

Hos mange er tilstanden uten symptomer, men den kan den gi plager i form av rikelig og vedvarende utflod. Utfloden er ofte slimete og i perioder kan utfloden inneholde puss. Utfloden kan også være blodig. I mange tilfeller foreligger samtidig infeksjon i urinrøret, uretritt. Det kan gi svie ved vannlating.

Infeksjon med herpesvirus er ofte ledsaget av uttalt svie ved vannlatning.

Diagnosen

Sykehistorien kan i noen tilfeller gi mistanke om diagnosen, men ofte stilles diagnosen først ved undersøkelse.

Ved gynekologisk undersøkelse finner legen at livmorhalsen er rød og betent. Legen undersøker om det er tegn til betennelse utenfor livmoren, for eksempel eggstokk- eller egglederbetennelse. En slik underlivsbetennelse gir ømhet i selve livmoren (ruggeømhet) og/eller i vevet ved siden av livmoren.

Bakterieprøve og/eller virusprøve tas fra livmoråpningen, skjeden og urinrøret, og innsendes til laboratorium. Svar foreligger en knapp uke senere.

Behandling

Målet med behandlingen er å unngå smittespredning og komplikasjoner - spesielt i form av nedsatt fruktbarhet (fertilitet). Ved akutte plager startes behandling før dyrkningssvar. Ved mer diffuse eller kroniske plager - eller fravær av symptomer - avventes svar på prøver.

Klamydia og gonoré behandles med antibiotika. Herpesvirus behandles noen ganger med virushemmende middel, men behandling er som regel ikke nødvendig.

Prognose

Prognosen for ukomplisert livmorhalsbetennelse er god. Dersom infeksjonen sprer seg og kompliseres med bekkeninfeksjon, er det en viss fare for senere infertilitet (manglende evne til å få barn).

Vil du vite mer?